Raja-arvoiset munuaisaltaat

Kysymys 

Moikka,

Meillä tehtiin alkuraskaudessa nipt- tutkimus joka oli normaali. Nyt rakenneultrassa raskausviikolla 20 huomattiin poikasikiön molemmat munuaisaltaat raja-arvoisiksi (toinen 5,5 ja toinen 5,1), ja lisäksi kätilö on kirjannut lapsiveden määrän olleen normaali, ”mutta MVP 10cm ja AFI 23,5”.

Kätilö konsultoi lääkäriä jonka mukaan tarkempaa kromosomitutkimusta ei ole tarpeen tehdä, kun nipt on jo tehty.

Itseäni kuitenkin huolettaa, meillä aiemmassa raskaudessa sikiöllä todettiin downin syndrooma, mutta translokaatioita ei löytynyt eli kummallakaan meistä ei pitäisi olla periytyvää geeniä joten uusiutumisriskin kerrottiin olevan pieni.

Viittaavatko nämä löydökset nyt kuitenkin todennäköisesti siihen, että tälläkin sikiöllä downin syndrooma olisi, vai mistä kyseiset löydökset voivat johtua?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

NIPT on hyvin luotettava 21-trisomian suhteen. Tulos on lähes 100 % varma. Jatkotutkimuskriteerit voivat vaihdella jonkin verran eri sairaanhoitoalueilla, mutta 5mm laajuisia munuaisaltaita ei yleensä pidetä kriteerinä. Esim HUS-alueella raja on suurempi kuin 7mm. Ja silloinkin normaalin NIPTin jälkeen huomioidaan munaiasten rakennetta eikä kromosomipoikkeavuutta.

Munuaisaltaat ovat rakenteeltaan pehmeät ja virtsan muodostuminen vaihtelee eikä siten olen tasaista. Näin ollen myös munuaisaltaiden täyttömäärä vaihtelee. Eri tutkimuskerroilla mitta voi vaihdella merkittävästikin. Tapauksessanne ei siis ole viitettä 21-trisomiasta, eikä poikkeavista munuaisista, jos niiden rakenne ja koko näyttivät normaaleilta ja rakkon täyttö ja muoto olivat normaalit. Huolenne toki on ymmärrettävä aikaisemman raskauden takia.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!