Rakenneultra 19 + 0: sydämessä kalkkitäpliä

Kysymys 

Olen 30-vuotias, esikoistani odottava. Raskaudestani sen verran että pahoinvointi oli tosi vaikeaa 6-14 viikolla. Niskapoimu-ultra tehtiin 13-viikolla ja kaikki näytti normaalilta, np 1,5. En osallistunut mihinkään seulontoihin. Rakenneultrassa sitten 19+0 vko ilmeni sydämessä jotakin kalkkitäpliä jotka voivat olla yksi viite kromosomihäiriöön. Mitä kalkkitäplät ovat? Lääkäri antoi riskin suhdeluvuksi 1/450. Pyysi että unohtaisin koko jutun, riski niin pieni. En ole onnistunut unohtamaan asiaa, nyt rv 29 ja aika paljon mietin kun lapsi sisälläni liikkuu, että onko lapsi terve.

Haluaisin tietoa kalkkitäplistä ja mielipiteenne riskini suuruudesta? Olen ajatellut että voimakas pahoinvointi olisi tässä tapauksessa hyvä merkki, ja se että lapsi on todella liikkuvainen. Mutta onko näillä asioilla mitään merkitystä?

Vastaus 

Hei,

UÄ:ssä nakyvä vaalea kirkastuma sikiön sydämessä on kalkkeutuma sydämen sisärakenteisessa lihassäikeessä. Yksittäisenä löydöksenä tämä nk. "golfpallo" on pääasiassa täysin sattumalöydös ja siten täysin merkityksetön. Joissakin tutkimuksissa se on yhdistetty downin syndroomaan liittyväksi, mutta tämän hetkinen käsitys on, että ainoana löydöksenä se ei riitä epäilemään kromosomipoikkeavuuutta eikä siten indisoi niiden tutkimista. Nyt en täysin tiedä, mistä riski 1/450 tulee. Tälle golfpallolle en tiedä tällaista lukua olevan. Nuoren ikäsi vuoksi ikäriskisi rask.vk:lla 20 on n. 1/760.

Alkuraskauden voimakas pahoinvointi on hyvä merkki samoin sikiön liikkuminen, mutta varsinaisesti kromosomistosta ne eivät kerro. Valitettavasti minunkin ohjeeni on "unohtaa koko juttu", vaikka se onkin helpommin sanottu kuin tehty. Kukaan ei valitettavasti voi varmuudella sanoa, onko lapsi terve, riippumatta "golfpalloista" tai muistakaan löydöksistä, vaikka kuinka paljon tutkittaisiin. Todennäköisyys terveelle lapselle on kuitenkin erittäin suuri.

Nauti raskaudesta!
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri