Rakenneultra: laajentuneet munuaisaltaat

Kysymys 

Hei!

Olen perusterve 35 -vuotias nainen. Olen rv:lla 20+. Kävin yhdistelmäseulatutkimuksissä rv:lla 10-12, näiden tulokset olivat normaalit.

Rakenneultrassa 20+3 sikiöllä todettiin lievästi laajentuneet munuaisaltaat 6-7mm, muut rakenteet olivat normaalit. Sikiön painoarvio noin 340g. Sikiön sukupuoleksi todettiin poika.

Viittaavatko laajentuneet munuaisaltaat kasvaneeseen riskiiin kromosomipoikkeamasta? Kontrolliultra määrättiin vasta viikolle 30. Tämä huolestuttaa erityisesti sen takia, että jos löydös tosiaan viittaa kromosomipoikkeavuuteen, on viikolla 30 enää mahdotonta saada lupaa raskaudenkeskeytykselle. Mietin rakenneultrassa käymistä yksityisellä puolella, jossa lääkäri voisi vielä tarkistaa tilanteen ennen rv 24 ja antaa mahdollista lisätietoa poikkeaman vakavuudesta.

Kiitos jo etukäteen.

Vastaus 

Hei,

viimeisten vuosien aikana käsitys munuaisaltaisden leveydestä on jonkin verran muuttunut. Edelleenkin saattaa olla, että seuranta- ja jatkotutkimuksrajat vaihtelevat hivenen eri puolilla maata.

Yleisimmin (esim. HUS alueella) jos alkuraskauden seulonta on tehty on tehty, tulos on ollut normaali alle 7mm, silloin jatkona on tilanteen kontrollointi esim. raskausviikolla 30. Jos tuota alkuraskauden seulontaa ei ole tehty ja molemmat munuaisaltaat ovat yli 6mm ja lisäksi löytyy esim. sydämestä nk. "golfpallo" eli kalkkipiste, tarjotaan mahdollisesti myös kromosomitutkimusta.

Lievästi laajentunut(neet) (=6-7mm) munuaisaltaat ovat varsin yleinen löydös ja hyvin harvoin merkitsevät mitään vakavampaa. Tilanne normalisoituu usein itsestään. Tilanne voi myös vaihdella parilla millillä lähes päivittäin. Munuaisallas on rakenteeltaan pehmeä ja virtsan tuottomäärä vaihtelee, mikä voi vaikuttaa munuaisaltaiden leveyteen. Kontrolli ennen sovittua raskausviikkoa 30 on tuskin tarpeen ellei sitten sitä tarvitse oman rauhoittamisen vuoksi.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!