Rakenneultran tarkkuus ja matala Pappa -arvo

Kysymys 

Hei!

Rakenneultrassa (rv 20+) todettiin asioiden olevan hyvin. Luin kuitenkin, että rakenneultrassa löydetään (vain) 50-60 %:a vakavista kehityshäiriöistä.

Kuinka suuri todennäköisyys on, että sikiöllä kuitenkin olisi jotain rakennepoikkeavuutta tai kehityshäiriötä, jota ei rakenneultrassa havaittu? (Riskilukuni Tri21 = 1:262, Tri18 = 1:13081)

Alkuraskauden matalan Pappa -arvon (Mom 0.3) vuoksi lääkäri kuitenkin suositteli sikiön kasvun seurantaa ultralla rv 28 ja 36. Kuinka huolissaan tästä pitää olla?

Mitä vaikutuksia matalalla Pappa -arvolla voi olla? Nyt rakenneultrassa lääkäri sanoi sikiön mittojen vastaavan hyvin viikkoja.

Vastaus 

Hei,

Valitettavasti Suomen lukuja rakennepoikkeavuuksien löytymisen suhteen ei tilastoida. Luku lienee noin 70% eli valitettavasti edelleen jää tietty osa (n. 30%) löytymättä. Onneksi ne useimmiten ovat kuitenkin varsin pieniä poikkeavuuksia. Sydänviat ovat toki merkittäviä tässä ryhmässä.

Yksilön kohdalla tietysti luvut voivat olla erilaiset. Esim. äidin lihavuus vaikeuttaa erittäin paljon ultraänen näkyvyyttä ja siten suurentaa merkittävästi riskiä, että rakenteita ei nähdä luotettavasti.

21-trisomian riskiluku on melko lähellä lukua, jolla jatkotutkimuksia tarjotaan (1:250). Kysymyksestä ei käy ilmi äidin ikä eikä niskaturvotuksen määrää. Jälkimmäinen korostuneena voi liittyä myös rakennepoikkeavuuksiin ilman kromosomipoikkeavuutta.

Matala PAPP-A arvo ei sinänsä yksinään liity rakennepoikkeavuuksiin, vaan ennemminkin istukkaperäisten ongelmien mahdolliseen ilmaantumiseen raskauden aikana. Näitä ovat sikiön kasvun hidastuminen, verenpaineen kohoaminen tai pre-eklampsina kehittyminen jne. Kasvukontrollin ohjelmointi on hyvä asia.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!