Rakenneultrassa 20+4 B-mitta 64 mm

Kysymys 

Hei!

Olen 32-vuotias ensiodottaja ja tähän asti raskaus on edennyt normaalisti. Olin yksityisellä ultrassa 16+0, jolloin BPD (31mm), AC ja FL vastasivat viikkoja lähes päivälleen. Tänään olin rakenneultrassa, jolloin viikot olivat 20+4. Ultraajan mukaan kaikki näytti normaalilta ja mitat vastasivat viikkoja. Neuvolakortissa kuitenkin lukee kaksi mittaa: reisiluu (FL) 35mm ja B-mitta (BPD) 64mm. Reisiluun mitta vastaakin suunnilleen viikkoja, mutta BPD on yli viisi viikkoa edellä. Näillä viikoilla BPD:n pitäisi olla n. 45-55mm. Ymmärtääkseni noin suuri heitto pään koossa ei ole normaalia tässä vaiheessa raskautta, etenkin kun näiden mittausten mukaan pään koko olisi kaksinkertaistunut vähän yli kuukaudessa.

Olenkin nyt hyvin hämmentynyt siitä, ettei meitä ohjattu lisätutkimuksiin. Mittausvirheet ovat aina mahdollisia, mutta en ymmärrä, miksei kätilö kommentoinut tuota isopäisyyttä mitenkään. Miten huolestuttavalta tämä kuulostaa ja voinko tehdä asialle jotain?

Vastaus 

Hei,

Lukema tuskin pitää paikkaansa. Luultavimmin kirjaus on väärä. Varsinkin, jos ultraaja on sanonut, että kaikki näytti normaalilta. Olisiko esimerkiksi numerot menneet väärään järjestykseen, 64->46? Asiaa täytyy varmaankin tiedustella sieltä, missä tutkimus on tehty. Eiköhän heillä ole dokumentit tutkimuksesta.

Jos mittaustulos on totta, tulee sinut lähettää jatkotutkimuksiin (en kuitenkaan heti suoralta kädeltä usko näin olevan.)

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri