Rakenneultrassa pienikokoinen sikiö

Kysymys 

Hei

Olen lukenut paljon kysymyksiä ja vastauksia tältä palstalta. Minua on jäänyt vaivaamaan kun on mainittu, että rakenneultran aikoihin todettuna pieneen kokoon on todennäköisimmin syynä kromosomipoikkeavuus.

Vauvamme vastasi täysin viikkoja alkuraskauden sekä niskaturvotus ultrassa. Riskiluvut yhdistelmäseulassa 1:100000 ja nt 1.2mm. Rakenneultrassa kasvu kuitenkin jätätti, ja jätättää edelleen (nyt rv34). Rakenneultra tehtiin rv 21+0 ja mitat olivat bm 46.3mm, hc 178.8mm, fl 31.8mm, ac 147mm. Rakenteet todettiin normaaliksi. Tämän perusteellahan sikiöllämme todennäköisin syy pieneen kokoon on kromosomipoikkeavuus. Miksei kukaan ole ohjannut meitä tarkempiin tutkimuksiin jos kerran rakenneultraäänen aikoihin perinnöllisillä tekijöillä ei esim vielä ole vaikutusta? 

Rv 28+2 mitat ovat olleet bm 67. 1mm hc252.7 fl 52.4 ac228.9mm, eli edelleen pienenä kasvaa. Voinko siis alkaa valmistautua siihen, että synnytän sairaan lapsen?

Vastaus 

Hei,

Sikiö, jolla on kromosomipoikkeavuus voi olla pieni, mutta ei välttämättä. Esim. tavallisin poikkeavuus, 21-trisomia ei välttämättä näy sikiön koossa. Ei välttämättä mitenkään raskausaikana ultraäänellä.

Kyseinen sikiö on kasvanut aivan tarpeeksi hyvin eli normaalisti. Mitat raskausviikolla 21 vastasivat rv 20 ja rvk 28+2 myös 1vk pienempää keskiarvoisesti. Normaaliarvojen vaihteluväli on varsin suuri ja suurenee raskausviikkojen lisääntyessä. Ei siis ole vain yhtä normaaliarvoa sikiömitoissa. Lisäksi kaikki mitat ovat toisiinsa nähden täysin symmetrisiä.

Näiden mittaustulosten vuoksi ei ole tarvetta olla huolissaan. Lisäksi seulatuloskin on erittäin normaali.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!