Raskaaksi tuleminen ja ylipaino

Kysymys 

hei! kysymykseni koskee painoa. Jos on merkittävästi lihava niin saako silloin yrittää lasta? vaikuttaako paino jotenkin raskaaksi tulemisen mahdollisuuteen? luin näin että lihavilla naisilla ei "tärppää" niin nopeasti kuin normaalikokoisilla. onko lihavuudesta jotain haittaa raskauden aikana?

Vastaus 

Hei,
"Toki oikein mielellään voi yrittää lasta. Jotkut tutkimukset viittaisivat siihen, että se on vaikeampaa, mutta kokemuksesta voin sanoa, ettei se ihan kyllä niin vaikeaa ole kuin annetaan ymmärtää", vastaa terveydenhoitaja Tuula Ekroth .

Raskauden aikana ylipaino voi aiheutta ongelmia sokeriaineenvaihdunnan kanssa. Sitä seurataan erityisesti raskausviikolla 28, jolloin tarvittaessa voidaan tehdä sokerirasitustesti. Terveydenhoitajan on joskus vaikeampi kuulla sikiön sydänääniä tai käsin tunnustella, mitenpäin sikiö on, jos äiti on ylipainoinen. Ongelma voidaan ratkaista käymällä ylimääräisessä ultraäänitutkimuksessa.

Yleensä ylipainoisen äidin raskaus sujuu kuten muillakin. "Olen huomannut, ettei monelle ylipainoiselle äidille tule lisää painoa raskauden aikana. Tarkkaa ruokavaliota on kuitenkin hyvä noudattaa. Onnea yrityksille", sanoo Ekroth.

Niina Sillanpää