Raskaana vai ei?

Kysymys 

Mieltäni askarruttaa niin yksinkertainen asia kuin sellainen, että olenko raskaana vai en? Esikoiseni syntyi 4/03. Silloin tunsin raskausoireet jo hyvin varhain 2-3rvkon aikana. Nyt viimeiset kuukautiseni olivat niukat 27.3.-2.4. Ja mikäli olen tullut raskaaksi sen on täytynyt tapahtua noita kuukautisia edeltävällä viikolla. Kuukautisten jälkeisellä viikolla rintani alkoivat tuntumaan turvonneilta, minua närästi (ainoastaan edellisen raskauden aikana minua on närästänyt) ja vatsassa hyrisi varsinkin vatsalla maaten. Tein kotitekoisen predictor-testin 11.4. eli kierron keskivaiheilla ja täysin väärään aikaan. Testi näytti neg. Raskausoireet ovat sen jälkeen vain lisääntyneet. Nyt minua myös heikottaa herkemmin esim jos seison kauan paikallani, ylävatsaa polttelee heikosti sekä väsyn helpommin. Otin asian puheeksi tyttäreni neuvolakäynnillä ja th kirjoitti minulle lähetteen tk:hon virtsasta otettavaa raskaustestiä varten. Tein testin eilen (19.4.) ja taas tulos oli negatiivinen. Neuvoivat kuitenkin tekemään vielä kotitestin seuraavien kuukautisten odotettuna alkamispäivänä (25.4.). Mutta voinko edelleen olla raskaana? Mikäli tuolloin vielä testi näyttää negatiiviselta olen näköjään muuten vakavasti sairas joko henkisesti tai fyysisesti.? nimin mammi/1?

Vastaus 

Hyvä mammi/1,

Raskaustestit ovat nykyään aika tarkkoja, ainakin jos testi on tehty ensimmäisestä aamuvirtsasta, joka ei ole samalla lailla laimeaa kuin päivällä otettu virtsa saattaa olla.

Näytteen voi ottaa jo sinä päivänä jona kuukautisten pitäisi alkaa. Joskus tätä päivää on kuitenkin vaikea tarkkaan tietää, koska esimerkiksi pitkän imetyksen jälkeen kuukautiset saattavat jonkin aikaa olla epäsäännölliset.

Mikäli testi olisi nytkin negatiivinen, ei tilanne silti viittaa vakavaan fyysiseen tai henkiseen sairauteen, niin kuin kysymyksessäsi epäilit. Seuraavaksi sinun pitäisi mennä lääkäriin selvittämään ylävatsan polttelun ja muiden oireittesi syytä. En tiedä miten kohdallasi on, mutta joskus sekin, että toivoo kovasti raskautta saa kyllä aikaan tällaisten oireiden tuntemista. Mutta oikeaa syytä oireille ei voi ilman tarkempaa selvitystä sanoa.

Ystävällisin terveisin
Mirja Somer
perinnöllisyyslääkäri