Raskauden aikainen painon nousu

Kysymys 

Hei! Kysyisin, onko järkevää ja mahdollista olla saamatta kiloakaan raskausaikana? Sain esikoisen vuonna 2003 ja raskausaikana painoni lisääntyi 22 kg, ja loppuraskaudessa seurasi verenpaineen nousua ja turvotusta, joten raskaus käynnistettiin. Ennen raskautta painoin 74 kg ja olen 170 pitkä. Nyt olen taas raskaana ja painoa oli raskaaksi tullessa 81 kg, nyt 80 kg ja rv 11. Yritän pitää painon kurissa ja olla saamatta yhtään lisäkiloa. Neuvolassa kysyin asiasta ja siellä suositeltiin 1-2 kg painon nousua nollan kilon sijasta. No kilo sinne tai tänne, mutta onko tämä terveellistä minulle ja vauvalle? Olen saanut negatiivista palautetta asiasta, tosin kirjoituspalstan tuntemattomilta ihmisiltä.T: Lottis

Vastaus 

Hei,
Oma terveydenhoitaja on tässä paras neuvoja, koska hän näkee ja seuraa myös vauvan kasvua.

Nykytiedon mukaan jopa laihtumisesta ei ole todettu olevan haittaa. Olen huomannut, että jos äiti noudattaa 1800 kcal:n dieettiä, ei tule liikakiloja.

Joillakin ylipainoisilla on käynyt niin, ettei ole tullut yhtään lisää kiloja raskauden aikana. Tärkeintä on hyvä ja terveellinen ruoka. Muistettava on, että ihan normaalisti tulee n. 5-6 kiloa johtuen kaikista raskauteen liittyvistä seikoista.

Terveisin,
Tuula Ekroth
Terveydenhoitaja