Raskauden ensimmäiset viikot ja alkoholin vaikutus sikiöön

Kysymys 

Vuoden "yrittämisen" ja varhaisen keskenmenon jälkeen sain raskaustestistä positiivisen tuloksen. Hedelmöittymisen tienoolla join runsaasti alkoholia. Puolisoni oli vahvasti sitä mieltä, että sikiö oli mahdollisesti vaurioitunut juomisen seurauksena ja siksi päätimme keskeyttää raskauden. Otin samaisena iltana kun sain raskaustestistä positiivisen tuloksen 8 annosta alkoholia, koska keskeytys päätös oli tehty. Nyt olen netistä lukenut ristiriitaista tietoa alkoholin vaikutuksesta kyseisille viikoille ja olen tullut katumapäälle. Olisiko keskeytys sittenkin turhaa?

Vastaus 

Hei,

Äidin alkoholinkäytön vaikutukset sikiön kehitykseen ovat hyvin yksilöllistä. Siksi onkin mahdotonta sanoa, onko alkuraskauden alkoholinkäyttö vaikuttanut jollakin tavalla alkioon tai sikiöön.

Faktaa on kuitenkin se, että alkoholi on myrkky, joka kykenee läpäisemään solukalvot. Siksi alkoholi voi aiheuttaa vaurioita jo ennen kun alkio on yhteydessä äidin verenkiertoon.  

Ainoa tapa varmistaa, ettei alkoholi vaurioita alkiota tai sikiötä raskauden aikana on pitäytyä juomasta alkoholia myös raskautta yrittäessä.

Keskeyttämispäätös on ainoastaan sinun ja puolisosi. 

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!