Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö ja vammojen periytyvyys

Kysymys 

Hei!

Läheiselläni on synnynnäisesti puuttunut toinen munuainen, toisessa silmässä on hermovika, selkäranka leikattu synnynnäisen vinouden takia ja toinen kives leikattu pois.

Hänellä ei ole itsellään tietoa mitä lääkärit ovat kertoneet näiden vikojen syyksi ja hän pelkää näiden olevan periytyviä. Onko mahdollista, että nämä asiat olisivat yhteydessä äidin alkoholinkäyttöön (ei tiedä onko käyttöä ollut) vai onko todennäköisempää, että taustalla olisi sattuma/ geenivirhe/ kromosomi poikkeama tai muu syy. Mistä asiaa olisi hyvä lähteä selvittämään esim lapsihaaveita ajatellen?

Vastaus 

Hei, 

Kiitos kysymyksestäsi!

Joissakin tapauksissa on mahdollista, että henkilön elinvauriot ovat äidin raskaudenaikainen alkoholinkäytön seurausta. On kuitenkin täysin mahdotonta sanoa, johtuvatko juuri tämän henkilön vammat äidin raskaudenaikaisesta alkoholinkäytöstä. Sitä on myös todennäköisesti hankala selvittää. Viestissä ei selviä sitä, onko äidin raskaudenaikaisesta alkoholinkäytöstä epäilystä.

Äidin raskaudenaikaisen alkoholinkäytön aiheuttamat vammat sikiölle (esim. sisäelimien vammat, hermostolliset vammat tai aivovamma) eivät ole periytyviä.

Henkilön kannattaa pyytää sairaskertomuksensa luettavaksi omasta terveyskeskuksesta. Se on lienee ensimäinen asia mitä kannattaa tehdä. Sairaskertomuksesta on myös hyvä keskustella lääkärin kanssa. Lääkäri osaa varmastikin arvioida sitä, voivatko henkilön vammat vaikuttaa lapsihaaveisiin. Hän voi myös ohjata jatkotutkimuksiin.

Tämän lisäksi kannattaa ottaa yhteyttä Harvinaiskeskus Norioon. Heillä on asiantuntemusta perinnöllisiin sairauksiin liittyen.
Pääset Harvinaiskeskus Norion sivuille tästä linkistä.

Jos tarvitsette lisätietoja liittyen äidin raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vaikutuksista lapseen, voitte ottaa yhteyttä Kehitysvammaliiton FASD-asiantuntijaan: 

Yhteystiedot:
FASD-asiantuntija Sari Somer: sari.somer(ät)kvl.fi

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!