Raskaus ja korkea ikä

Kysymys 

Raskauteni on viikolla 15, kaikki on sujunut upeasti. Niskaturvotus on kuitenkin 6 mm, joten onko mitään toivoa elävänä syntyvästä lapsesta ? Tiedämme, että ikämme 37v/42v, on suuri riski kromosomihäiriöille. Kolmelta eri lääkäriltä olemme kuitenkin saaneet vakuutuksen, ettei äidin ikä 37 v. ole este terveen lapsen syntymiselle. Kotikonstein emme voi lasta saada, eikä meillä ole ennestään lapsia. Olemme käyneet seerumiseulassa ja istukkanäytetutkimuksessa, joidenka tuloksia huolestuneina odottelemme, ihan syystäkin. Ikämme tästä vain lisääntyy ja keinoalkuisissa raskauksissa tällaiset ongelmat ovat kuulemma hyvin yleisiä, mitä mieltä olette tästä ja mikä olisi todennäköinen uusiutumistodennäköisyys ? Sairastin viikonloppuflunssan aivan raskauden alussa ja kävin myös permanentissa, joidenka aineiden on todettu menevän ihon läpi. Flunssaan otin yhden Strepsilsin (sallittu) ja pari suihkausta Vicks Sinexiä (sallitun lääkkeen listalla), kostautuiko tämä nyt sitten näin ? Myöskin kilpirauhasarvoni ovat vuosia sitten heilahdelleet, vaikka muuten olenkin ollut aika terve aina. Joku sanoi, että myös oma hermostuminen ja työssä väsyminen saattaa vaikuttaa näin, olen kuitenkin aika rauhallista tyyppiä. Sukurasitetta meillä ei ole.

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Mikäli istukkanäytetutkimuksesta saadaan normaali tulos, sikiön sydämen rakenne ultraäänellä näyttää normaalilta ja niskaturvotus vähitellen häviää, voi syntyvä lapsi olla täysin terve.

Riski keskenmenoon tällaisessa tilanteessa kuitenkin on. Mikäli näin kävisi, ovat mahdollisuudet jatkossa terveen lapsen saamiseen silti hyvät, kuten aikaisemmatkin lääkärit ovat todenneet. Iän perusteella Downin syndrooman mahdollisuus on vain prosentin muutaman prosentin luokkaa. Vastoin ehkä yleistä luuloa, keinoalkuisissa raskauksissa ei kromosomihäiriöitä ole tavanomaista enempää.

Flunssan sairastamisella, permanentin ottamisella, Strepsilseillä tai Vickillä ei ole todettu olevan haittavaikutuksia.

Myöskään heittelevillä kilpirauhasarvoilla ei voi olla yhteyttä tilanteeseen.

Ystävällisin terveisin
Mirja Somer
perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri