Raskaus ja matkustus

Kysymys 

Olen raskaana tällä hetkellä vkolla 6+5. Olen lähdössä huhtikuun alussa lomalle Väli-Amerikkaan, matka on varattu ja suunniteltu ennen kuin tiesin raskaudesta. Kysyisinkin siis, uskallanko lähteä? Lentäminen tuossa raskauden vaiheessa kai on ok, ja jos katson paikan päällä tarkasti mitä syön, niin onko muuta ongelmaa?

Vastaus 

Hei

Terveydenhoitaja Tuula Ekrothin mukaan matkaan ei pitäisi olla mitään estettä, kun on juuri ruuan ja juoman suhteen tarkka. Raskausaikana voidaan nykyisen tiedon mukaan myös rokottaa eli tarvittavat rokotukset on hyvä ottaa.

Terveisin
Kaisa Ikävalko

Lisäys vastaukseen:

RASKAUS JA LENTOMATKA

Finnair noudattaa IATA-lentoyhtiöiden kansainvälistä suositusta jonka mukaan viimeisen raskauskuukauden aikana ei tule lentää eli lentomatkustaminen sallitaan 36. raskausviikon loppuun saakka (raskaus kestää 40 viikkoa). Lisäksi Finnair hyväksyy lyhyille kotimaan ja Skandinavian lennoille matkustamisen 38. raskausviikon loppuun saakka edellyttäen että raskaus on kehittynyt normaalisti, mitään raskauskomplikaatioita ei ole eikä merkkejä ennenaikaisesta synnytyksen käynnistymisestä ole.

28. raskausviikon jälkeen vaaditaan lääkärintodistus raskauden normaaliudesta. 28. raskausviikon jälkeen tarvitaan vain yksi lääkärintodistus ellei raskaudentilassa tapahdu muutoksia. Todistuksen raskauden normaaliudesta voi hankkia tarvittaessa jo raskauden kestettyä 27 viikkoa.

Raskautta koskevat lääkärintodistukset lähetetään faksilla numeroon (09) 818 4825 riippumatta lipunvaraustavasta. Faksissa on myös mainittava matkan lentonumerot ja päivämäärät.

Lennonaikaisella matkustamon ilmanpaineen lievällä alenemisella ei ole mitään haittaa äidille tai kehittyvälle sikiölle.

Terve vastasyntynyt voi rajoituksitta lentää kaikilla yhtiön reiteillä 2 päivän ikäisenä.

Marika Nöjd, tiedottaja/Information Officer
Ilmailulaitos/ Civil Aviation Administration of Finland
Tel +358 (0)9 8277 2004, fax +358 (0)9 8277 2090
www.ilmailulaitos.fi