Raskaus ja verenpaineen alaraja

Kysymys 

Hei!Olen raskaana viikolla 22+4. Kysyisin että onko verenpaineessa mitään alarajaa? Viimeksi mitatussa paineet olivat 111/54 ja se on laskemaan päin koko ajan. Hemoglobiini on 118. Se on onneksi noussut edelllisesta mikä oli 103. Entä kun saan jatkuvasti noottia neuvolassa painosta joka nousee n. 3,5kg/kk, sen pitäisi nousta korkeintaan 1,5kg/kk? En mielestäni syö mitenkään liikaa mutta liikunta on kieltämättä rajoittunut työpaikkaliikunnaksi (joudun työaikana ravailemaan aika paljon rappusissa yms. ja menen 1/2h matkan kävellen töihin ja useimmiten poiskin)ja hyötyliikunnaksi. Olen voinut ihan hyvin nyt kun pahoinvoinnit ovat hellittäneet. Miten saisin painoa "tasaantumaan"? Liikuntaa kyllä olen jo pikkuhiljaa lisännyt kävelylenkkien muodossa..

Vastaus 

Hei,
Tiedustelin asiaasi terveydenhoitaja Tuula Ekrothilta. Ekrothin mukaan kysymykseesi on hurjan vaikea vastata, koska alarajaa ei ole. Ekroth ei ole kuitenkaan tavannut työssään esittämääsi arvoa alempaa verenpainetta.

"Verenpaineeseen vaikuttavat myös vuorokaudenaika, lepo ja ravinto. Sinällään raskaus pitää arvot hurjankin matalana ja silloin esiintyy viatonta huimausta", Ekroth pohtii.

Ekroth suosittelee kilpirauhaskoetta ja myöhemmin sokerirasitustestiä. Jos äidillä on kohonneet sokerirasitusarvot, vauvan painon kehitystä seurataan tarkemmin. Erityisen tärkeää on, että äiti voi hyvin.

Terveisin,
Niina Sillanpää