Raskausaikaisista tutkimuksista

Kysymys 

HEI!Olen 37-vuotias raskaanaoleva äityli, laskettuaika 8.8.2004. Minua askarruttaa (vaikka olenkin ns. monisynnyttjä)äitiyskorttiini merkityt arvot uä-tutkimuksesta. Mitä tarkoittaa mitat hc, bm, fl ja ac? Raskausviikolla 15+1 nämä kaikki mitattu ja mitat ovat:bm 31, hc 112, fl 18 ja ac 91 sekä lisäksi pää-perämitta 76,4. Raskausviikolla 19+2 mitattu ainoastaan hc 161, fl 30~ sekä b-mitta 43~.Ovatko mitat ihan normaaleja ja mitä ne siis kertovat sikiöstä? Voiko esim. mittojen perusteella jo arvioida ts. ennustaa kumpi sukupuoli? Maallikkona minua huolestuttaa esim. hc-mitta (ympärysmitta?) joka on 161, rv siis 19+2, onko se normaali?Saisinko tietoja??

Vastaus 

Hei,
Ensin sinulle tiedoksi mitä tarkoittavat kysymäsi mitat. Hc on pään ympärysmitta, bm tai b-mitta on biparietaalimitta eli etäisyys toisesta päälaenluusta toiseen, fl on femur length eli reisiluun mitta ja ac on abdominal circumference eli vatsan ympärysmitta.

Väestöliiton perinnöllisyyslääkäri Mirja Somer konsultoin asiassasi Naistenklinikan sikiötutkimusosaston lääkäriä.

Naistenklinikan lääkäri vastasi, ettei voi vastata sinulle, koska uä-koneet laskevat viikot omien ohjelmiensa mukaan. Tulokset vaihtelevat koneiden mukaan. Lääkärin mukaan viisainta olisi kysyä tutkimuspaikasta. Hoitaja varmaan kykenee auttamaan.

Parhain terveisin, Niina Sillanpää