Raskausdiabetes ja sikiön hapenpuute

Kysymys 

Hei,

Olen vkolla 23 raskaana ja rakenneultrassa kaikki oli hyvin. Kävin viikolla 14+5 sokerirasituksessa ja vasta viime viikolla neuvolakäynnin yhteydessä tuli puheeksi, että muut arvot siinä olivat hyvät, mutta aamun paastoarvo oli raja-arvo. Tarkkaa lukua en saanut. Nyt minua huolettaa, jos sokeriarvoissani onkin ollut tästä asti häiriöitä enkä ole hoitanut niitä.

Luin netistä että sikiöllä on riski kroosineen hapenpuutteeseen, voiko vauvallani olla jotain hätänä? Olen todella peloissani. Lainasin isältäni verensokerimittaria ja aamunarvo oli koholla 5.5. En ole ehtinyt mitata vielä kuin yhden kerran. Aion olla yhteydessä asiasta neuvolaani mutta haluaisin lisätietoa siitä, miten tämä voi vaikuttaa vauvaani. Vauvan liikkeitä tunnen päivittäin. Voiko lapseni olla vammautunut hapenpuutteen seurauksena tai onko siihen nyt suurentunut riski? Kiitos!

Vastaus 

Hei,

Raskauden aikana tehdyn sokerirasituksen arvot ovat varsin tiukat ja tavoitteet ovat matalammat kuin ei-raskaana olevilla. Yksi poikeava arvo, varsinkin kun se on aivan rajallisesti poikkeava, ei todellakaan aiheuta sellaisenaan sikiölle mitään ongelmia. Mitään huolta hapenpuutteesta ei todellakaan ole. Nuo mainitsemasi riskit liittyvät selvästi koholla oleviin pitkäaikaisiin arvoihin.

Poikkeavuus sokerirasituksessa edellyttää dieettiä ja sokeriseurantaa raskausaikana. Mikäli seurannassa esiintyy usein ja selvästi suosituksia korkeampia arvoja (niistä tietoa jakaa neuvola), tulee harkintaan lääkitys, ellei dieetin ja muiden vaikuttavien seikkojen (esim. ateria-aikojen) muutokset riitä. Keskustele neuvolan terveydenhoitajan kanssa asiasta ja sokeriseurannasta. Neuvola on vastuullinen niistä.

Sinulla ei siis ole syytä olla todella peloissaan. Ohjeita kannattaa kuitenkin seurata.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri