Raskausviikkoja 13 + 2, niskaturvotus 2,5

Kysymys 

Hei!Olen 29-vuotias ensisynnyttäjä. Tällä hetkellä raskausviikkoja 17+4. Kävin NLP-ultrassa, kun raskausviikkoja 13+2, niskaturvotus oli 2.5. Kätilö totesi, että jo 2.7 arvolla olisi pitänyt lähettää jatkotutkimuksiin. Onko siis syytä huoleen, kun oma arvoni näin lähellä riskirajaa? Onko mahdollista päästä tässä vaiheessa vielä verikokeisiin, missä seulotaan riskiraskaudet vai onko jo liian myöhäistä? Näkyykö rakenneultrassa vielä viitteitä kromosomihäiriöihin esim. Downin syndroomaan?Kiitokset vastauksista!t.Epätietoinen

Vastaus 

Hyvä Epätietoinen

Niskaturvotusmitta 2.5 on täysin normaalilla alueella eikä viittaa siihen, että sikiöllä olisi Downin oireyhtymä. Niskaturvotusseulalla löytyy 50 % näistä raskauksista.

Verinäytteestä tehtävä seerumiseulatutkimus tehdään yleensä raskausviikoilla 15-16, joskin se on mahdollista tehdä 20. raskausviikkoon asti. Tällä seulontamenetelmällä löydetään 60 % niistä raskauksista, joissa sikiöllä on Downin oireyhtymä. Rakenneultrassa ei Downin oireyhtymästä voida tehdä johtopäätöksiä.

Ikäsi perusteella mahdollisuus Downin oireyhtymään on 1:1000. Kun vielä niskaturvotusseulan tulos on ollut normaali, on tämä mahdollisuus todella pieni.

Ystävällisin terveisin
Mirja Somer
perinnöllisyyslääkäri