Reisiluun lyhyt mitta

Kysymys 

Hei, kysyn kuten monet muutkin sikiön lyhyestä reisiluun mitasta. Rakenneultrassa rv 20+1 sikiön reisiluu oli 31,5 mm ollen ymmärtääkseni lyhyempi, kuin viikot antoivat olettaa. Muista mitoista bpd oli 49.1 ja äitiyskortilla ovat myös mitat 149,6 (vartalon ympärys?)ja 175,8,(päänympärys?), mutten valitettavasti ole varma, mitä nämä jälkimmäiset mitat ovat. Jatkotutkimuksia rakenneultrasta ei kuitenkaan seurannut (istukan paikan kontrollia lukuunottamatta)

Kävin ultrassa uudelleen 32+1 istukan paikan tarkistamiseksi ja lisäistukkaepäilyn vuoksi, jolloin reisiluun mitta oli 59,6mm, edelleen ilmeisesti jäljessä raskausviikkoja. Bpd oli 82,2 ja lisäksi äitiyskortilla, mitta 277,6, mutta tästä viimeisestä mitasta en tiedä, mikä se on (vartalon ympärys?).

Olen huolestunut lyhyestä reisiluun mitasta, etenkin kun molemmat vanhemmat ovat aika pitkiä (minä 172 cm, lapsen isä 190 cm, etenkin lapsen isä on pitkäjalkainen eivätkä omatkaan jalkani ole lyhyet). Mietin siis, kieliikö lyhyt reisiluu jostain ongelmista, kun perintötekijätkään eivät ainakaan suorilta luun mitan lyhyyttä selitä?

Vastaus 

Hei,

Saadut mitat ovat täysin normaalit ja linjassa tarvittavalla tarkkuudella toistensa kanssa. Myös kasvu raskausviikoilla 20-32 on normaalia ilmoitettujen mittojen suhteen. Raskasuviikon 20 kriittinen pituus (lyhyys) reisiluulle on 29mm. Eli saatu mittatulos ei aiheuta huolta.

Kuten aikaisemminkin olen huomauttanut, reisiluun suhteen tehdään hyvin usein "alamittaisia" mittauksia, koska absoluuttisesti täydellisen mittauskulman saanti on hankalaa. Sikiön mitat siis normaalit kuten myös kasvu.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!