Reisiluun mitta loppuraskaudessa

Kysymys 

Hei,

Olen käynyt useammassa kasvukontrolli-ultrassa raskauden aikana hieman alhaisen PAPP-A -arvon vuoksi. Rakenneultrassa 21+3 mitat olivat lähellä keskikäyrää (BPD 49, HC 195, AC 160 ja FL 37). Seuraavassa ultrassa 29+5 muut arvot olivat lähellä keskikäyrää paitsi reisiluu (BPD 74, HC 282, AC 257 ja FL 53). Kävin juuri viimeisimmässä ultrassa 36+2, jossa lääkäri sanoi pään ja vartalon mittojen olevan hyvin lähellä keskikäyrää, mutta reisiluu juuri alakäyrän alapuolella. Hän mittasi reisiluun pituuden kahdesti. Lääkäri kysyi myös vauvan isän pituutta, mutta ei muuten kommentoinut asiaa. Olemme vanhemmat 163cm ja 174cm pitkiä. NIPT on tehty alkuraskaudessa ja sen tulos oli normaali.

Itseäni alkoi huolestuttamaan tuo reisiluun pituus. Onko normaalia, että se alkaa jätättämään loppuraskaudessa vai voiko se kertoa jostain ongelmasta?

Vastaus 

Hei,

kysymykseen onko normaalia, että kasvu alkaa jätättää, niin vastaus on, että ei ole. Se ei kuitankaan tarkoita, että kysessä olisi mitään merkittävää.

Ensinnäkin, reisiluun mittaaminen on todella yllättävän vaikeaa varsinki loppuraskaudessa (en ole sanomassa, että on mitattu väärin). Toiseksi, perintötekijät vaikuttavat paljon, tämä korostuu loppuraskaudessa. Isä 174cm ei ole kovin pitkä, joten selitys saattaa olla perintötekijöissä. Kolmanneksi, mitattiinko muita pitkiä luita (säären luut, käsivarrenluut). Yleensä, jos kyseessä on jokin lyhytkasvuisuusoireyhtymä, myös muut pitkät luut ovat lyhyet.

NIPT kertoo varsin suurella varmuudella kromosomien 21 (lähes 100%), 18 ja 13 mahdolliset trisomiat (=1 ylimääräinen kromosomi). Muiden kromosomien lukumäärästä ei saa tietoa eikä pienemmistä kromosomipoikkeavuuksista.
Todennäköisesti lapsi on vain normaali lyhyehkö. Vastaus on saatavilla vasta lapsen synnyttyä.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!