Rh-immunisaatio

Kysymys 

Hei,

Olen 25-vuotias ensisynnyttäjä. Veriryhmäni on AB- ja mieheni veriryhmä selvityksen alla, se on todennäköisesti positiivinen. Vasta-ainetiitterini nousi yllättäen toisessa raskauden aikaisessa verikokeessa 32 ja kvantitatiivinen arvo on 18. Veressäni on anti-D ja C -vasta-aineita.

Kuinka suuri riski vauvalla on saada aivovaurio? Miten sen voi ennaltaehkäistä ja onko se vielä mahdollista jo näillä tiitterilukemilla? Ultrassa kaikki näytti hyvältä, onko se tarpeeksi luotettava keino selvittää anemiaa? Jos mitään punktioita, verensiirtoja tms. ei ultran perusteella tehdä, voiko sikiö olla silti aneeminen ja saada aivovaurion?

Kulkevatko nämä vasta-aineet istukan läpi sikiöön kuinka hyvin? Mitkä tekijät vaikuttavat?

Olen nyt rv 29+1.

Mitä tuo kvantitatiivinen arvo tarkoittaa?

Mistä immunisaatio voi johtua, kun minulla ei ole ollu keskenmenoja, synnytyksiä, verensiirtoja, vuotoja tms.??

Vastaus 

Sikiön anemisoituminen tilanteessa, jossa äiti on Rh negat. ja sikiö posit. johtuu äidin muodostamista sikiön punasoluja tuhoavista vasta-aineista. Tätä vasta-ainetasoa voidaan ilmaista sekä tiitterilukuna ja tarkemmin aktiviteettia kuvaavalla kvantitaatioluvulla. Yleensä merkittävän vasta-ainetuotannon aikaansaaminen edellyttää aikaisempaa raskautta (sikiö myös Rh pos) tai verensiirtoa.

Hyvin harvoin immunisoituminen voi tapahtua jo 1. raskauden aikana. Tiitteriarvoa 16 pidetään yleisesti merkittävänä. Tuolloin tulee aloittaa raskauden tehostettu seuranta, joka nykyään tarkoittaa uä:llä tehtävää sikiön aivovaltimon verenkierron nopeuden mittaamista. Näille arvoille on olemassa taulukot, joiden mukaan niitä arvioidaan. Kriittisten arvojen ilmaannuttua herää epäily sikiön anemiasta, jolloin sikiötä tulee hoitaa. Käytännössä tämä tarkoittaa punasolusiirtoa sikiölle, yleensä käyttäen napalaskimoa. Mikäli sikön merkittävää anemiaa ei hoideta, on olemassa sikiön vammautumisen vaara. Tiitteri 32 ei vielä ole kovin korkea, mutta vaatii ehdottomasti tarkkaa seurantaa sairaalan äitiyspoliklinikalla. Napasuonipunktiot tehdään yliopistosairaaloissa, jos siis uä-tutkimuksella herää epäily sikiön anemiasta tai tiitteri ja kvantitaatioluvut nousevat rajusti.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri