Rh-immunisaatio

Kysymys 

Hei,

Olen tällä hetkellä raskaana viikolla 31. Veriryhmäni on alkuraskauden verikokeissa todettu olevan AB-. Näissä alkuraskauden verikokeissa ei vasta-aineita ollut todettavissa.

Raskausviikolla 27 otetuissa verikokeissa selvisi että sikiö on Rh+, ja lisäksi verestäni löytyi vasta-aineita (tulos heikko positiivinen). Vasta-aineen titteriä en tiedä, ilmeisesti oli alle 16 kuitenkin mutta mitään lukua ei oltu omakantaan merkitty. Sain neuvolassa anti-D -pistoksen raskausviikolla 28, mutta onko tästä ollut enää hyötyä, koska immunisaatio oli jo ehtinyt tapahtua? Ymmärsin että immunisaation ei pitäisi olla edes mahdollista, kun kyseessä on ensimmäinen raskauteni. En ole tehnyt raskaudenkeskeytyksiä, saanut keskenmenoja tai verensiirtoja, enkä mitään muutakaan mikä voisi tämän asian selittää.

Titteri-arvoa seurataan nyt verikokein noin kuukauden välein, muuta seurantaa ei minulle ainakaan toistaseksi ole määrätty. Sikiön vointi huolettaa kovasti ja pelkään hänen anemisoituvan ja menehtyvän kohtuun tai heti syntymän jälkeen. Kysynkin nyt, miten on mahdollista että olen jo ensimmäisessä raskaudessa immunisoitunut, ja vielä niin aikaisin että tuota suojarokotetta ei oltu ehditty vielä antaa? Mikä on sikiön ennuste? Onko tämän asian takia perusteltua käynnistää synnytys ennen laskettua aikaa? Pelkään sikiön menehtyvän kohtuun.

Entä seuraavat mahdolliset raskaudet, kannattaako niitä edes harkita? En tiedä onko mieheni homotsygootti vai heterotsygootti. Perussairautena minulla kilpirauhasen subkliininen vajaatoiminta johon lääkitys thyroxin 75mikrogrammaa. Lisäksi rv16 todettu raskausajan diabetes. Raskaus on ivf-alkuinen. Syy lapsettomuuteen selittämätön. Kiitos vastauksesta!

Vastaus 

Hei,

Oletan, että tuo heikko vasta-ainepositiivisuus on nimenomaa anti-D-vasta-aineita. Kun titteri on alle 1, se ilmoitetaan heikkona eikä mitään numeerista arvoa ole. Immunisoituminen ensimäisen raskauden aikana on harvinaista, mutta mahdollista. Rokotus immunoglobuliinilla ei enää ole tarpeen, jos vasta-aineita D-tekijää kohtaan on jo ilmaantunut. Toisaalta, ei siitä mitään haittaakaan ole.

Immunisaation vaikutus sikiöön, synnytysajankohtaan, seuraaviin raskauksiin ym. tulevaan, määräytyy sen mukaan, miten immunisaatio nyt kehittyy. Jos olet niin kutsutusti "high-responder" eli kehität herkästi ja voimakkaasti vasta-aineita, on tietysti vaihtoehto, että synnytys joudutaan ajoittamaan jo ennen laskettua aikaa tai niihin aikoihin. Myös seuraavassa raskaudessa immunisaatioriski on varmuudella, mikäli isä on homotsyg. Rh positiivinen. Tämän asian tarkastaa veripalvelu.

Vasta-aineiden kehitystä seurataan veripalvelun ohjeiden mukaan ja vastaukset nähdään myös oman alueesi yliopistollisessa sairaalassa. Tarvittavat tarkastukset ja mahdolliset hoitotarpeet arvioidaan sieltä käsin. Titteri alle 16 edellyttää vain laboratorioseurantaa.

Vaikeassa immunisaatiotilanteessa sikiö voi tarvita hoitoa (raskausviikkotilanteesta riippuen). Jos immunisaatio on lievä (matalahkot titterit), ei sikiöllä ole sen suhteen riskiä kohdussa. Hypotyreoosilla tai raskausdiabeteksellä ei ole vaikutusta immunisaatioon.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!