Rh-immunisaation uusiminen ja riskit
Hei,
Olen 25-vuotias nainen. Sain pojan viime syksynä ja loppuraskaudessa rv 26 minulla todettiin rh-immunisaatio. Raskaus oli ensimmäinen, joten immunisaatiolle ei löydetty oikein varmaa selitystä.
Tiitterini oli heti 16 ja kvantitaatio 18iu/ml. Veressäni oli anti-D ja C-vasta-aineita. Napasuonipunkio tehtiin rv 34+3 ja siinä vauvan hb oli 123, verensiirtoja ei tarvittu kohtuun. Minulle tehtiin keisarinleikkaus rv 35+2, koska vauva oli alkanut anemisoitumaan, mutta oli kuitenkin vielä hyvävointinen. Tiitteri kohosi 128 ja kvantitaatio oli 75IU/ml viimeisissä tuloksissa.
Käsittääkseni minulla oli siis aika ärhäkkä immunisoituminen, vaikka kyseessä eka raskaus. Nyt mietityttääkin, että onko järkevää hankkiutua enää raskaaksi? Olisiko vaarana menettää lapsi? Voisiko lapsi vammautua? Mieheni on rh-positiviinen heterotsygootti. Jos sikiö olisi rh-negatiivinen, näkyisikö edellisen raskauden vasta-aineet veressäni, vaikka sikiö ei olisi immunisoitunut? Miten sikiön veriryhmän saa selvitettyä ja millä viikolla se pystytään selvittämään?
Raskaus oli erittäin stressaava, joten siksi haluan harkita ja selvittää tosi asiat ennen seuraavaa raskautta - onko järkeä vai ei haaveilla toisesta lapsesta?!? Etenkin lapsen vammautuminen pelottaisi.
Edellisen raskauden jäljiltä vasta-aineita löytyy verestä seuraavan raskauden aikana. Jos isä on ko. punasoluvasta-aineen suhteen heterotsygootti, voi hänen jälkeläisensä olla Rh-negatiivinen tai -positiivinen. Sikiön veriryhmä voidaan määrittää nykyään äidin verestä toisella raskauskolmanneksella.
Mikäli seuraavakin sikiö olisi Rh-positiivinen, on varsin suuri riski, että hän anemisoituu raskauden aikana. Silloin voidaan joutua useisiinkin napasuonipunktioihin ja punasolusiirtoihin sikiölle. Näin sikiötä pystytään hoitamaan kohdussa ja estämään vammautuminen. Rankkaahan sellainen raskaus on, mutta ennuste on hyvä.
Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri