Riski 21-trisomiaan?

Kysymys 

Hei!

Olen 32-vuotias odottaja. Kävin yhdistelmäseulonnan verikokeissa raskausviikolla 9+4. Myöhemmän niskaturvotusultran mukaan tuolloin olisi ollut viikkoja 10+0. Niskaturvotusultrassa kävin raskausviikolla 13+0. Sikiö vastasi kuitenkin viikkoja 13+3. Turvotus oli 2,2mm ja verikokeet olivat hCG-B-V 102.96ug/l, S-PAPPA 1059.31mU/l. Riskiluvuksi sain 1/2740.

Nyt nämä arvot kovasti huolettavat, koska aiemmissa raskauksissa niskaturvotus on ollut toisessa 1,6mm ja toisessa 0,8mm ja molemmilla kerroilla riskiluku ollut luokkaa 1/30000. Toki edellisessä raskaudessa olin kolme vuotta nuorempi. Pitäisikö noista verikoearvoista kuitenkin huolestua? Korkea S-PAPPA on ilmeisesti hyvä, mutta mitenkäs tuo melko korkea hCG-B-V?

Vastaus 

Hei,

Näyttäisi siltä, että ikäsi nostaa jonkin verran riskilukua. Riskiluku lasketaan niskaturvotuksesta, äidin iästä ja veriarvoista. 

Nyt riskiluku on 1/2740, joka toisin sanottuna on noin 3,5% - yhdellä 2740 lapsesta on downin syndrooma. Riski on siis pieni.

Veren seeriumarvot ovat aina raskauskohtaisia, ja niistä ei pidä tehdä pitkällevietyjä johtopäätöksiä. Kyseessä on biologinen ja fysiologinen muuttuja, jolla on luonnollista vaihetelevuutta. Yhdistelmätutkimuksen idea on eri riskitekijöiden yhdistäminen ja siten luotettavuuden parantaminen. Kokonaisriskiluku on siis ainoastaan merkittävä.

ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus