Riski hemolyyttisestä taudista
Olen 40-vuotias ja raskaana n.15 viikkoa.Minulla on verirymävasta-aine anti-c jota seurataan.Veriryhmäni on AB+ ja mieheni A-.Mieheni on c-antigeenin suhteen positiivinen(homotsygootti).Minkälainen vaara lapsella on saada hemolyyttinen tauti?
Hyvä Kysyjä,
Anti-c-immunisaatio liittyy punasolujen Rh-veriryhmäjärjestelmään. Siinä voimakkain immunisaation aiheuttaja on tekijä D johon usein myös viitataan rhesus-tekijänä, ja heikommat C ja E. Jokaisella meistä on näitä kutakin kaksi kappaletta eli pari, joista toinen on peritty isältä ja toinen äidiltä. C-tekijän osalta henkilöllä voi olla yhdistelmät CC, cc ja Cc.
Antamistanne tiedoista voi päätellä, että D-tekijän suhteen olette joko DD tai Dd (Rh-positiivinen) ja c-tekijän suhteen cc. Miehenne taas on D-tekijän suhteen dd (Rh-negatiivinen) ja C-tekijän suhteen CC. Mieheltänne lapsi on voinut siis periä vain C:n ja Teiltä c:n.
Sikiön punasoluja pääsee raskauden aikana äidin verenkiertoon. Teidän tapauksessanne immuunijärjestelmänne pitää näitä sikiön C-tekijän omaavia punasoluja vieraina, koska omassa elimistössänne ei ole C-tekijää. Näin elimistönne on alkanut alkaa muodostaa vasta-aineita C:tä vastaan tunkeilijan tuhotakseen.
Vasta-aineista immunoglobuliini-G-luokkaan kuuluvat pääsevät pienen kokonsa vuoksi istukan läpi sikiöön. Muodostuvan vasta-aineen määrä riippuu monista yksilöllisistä tekijöistä, mm. äidin saamasta sikiön punasolumäärästä. C-tekijän aiheuttama immuunivaste on heikompi kuin D-tekijän.
Veriryhmäimmunisaatiotilanteessa seurataan paitsi sikiön hyvinvointia monin mittarein hemoglobiini tarvittaessa mukaan lukien sekä äidin vasta-ainepitoisuutta. Näin osataan ryhtyä sikiön hoitoon, jos immunisaatio uhkaa käydä sikiölle vaaraksi. Äskettäin julkaistussa yhdysvaltalaisessa anti-c-immunisaatioaineistossa 55 raskaudesta 12 oli johtanut vakavaan sairauteen, joista 8 oli hoidettu sikiön verensiirroin. Yhtään lasta ei ollut menetetty taudin vuoksi. Äidin iällä ei ole merkitystä immunisaation kehittymiselle eikä sen asteelle.
Ystävällisesti,
Maarit Peippo
perinnöllisyyslääkäri
Väestöliiton perinnöllisyysklinikka