Riski kromosomipoikkeavuudelle?

Kysymys 

Hei!

Minulle on tehty sikiöseulonta ja olen yrittänyt arvoja tulkita. Nyt kun olen yrittänyt etsiä miten tulkita arvoja, huomasin että tupakointi vaikuttaa asiaan. Kuinkahan iso merkitys sillä on? Neuvolassa kun kysyttiin (rv10+3) tupakonnista vastasin etten tupakoi tuon enempää ajattelematta, koska onnistuin lopettamaan tupakoinnin suunnilleen rv 8. Enkä lainkaan hoksannut mainita että olen lopettanut juuri. Joten kokeetkin on otettu oletuksella etten tupakoi. Olen aiemminkin tupakoinnut ennen kolmatta lastani ja sen jälkeen ollut jokusen vuoden tupakoimatta ja saanut tässä välissä neljännenkin ja nyt kerkesin tupakoida noin kaksi kuukautta. Nyt tietenkin rupesi pelottamaan kuinka paljon nuo arvot on vääristynyt. Yritin verrata aiempien raskauksien tuloksiin myös, mutta kaikkihan nuo oli erilaisia arvoiltaan.

Ikää minulla on 37v.

Verikoeseula otettiin rv 11+3 ja nt-ultra 11+4.

Crl 48,1mm, nt 0,9

Down ikäriski 1:209

Down riskisuhde 1:865

T18 riskisuhde 1:100000

Pappa korjattu mom 0.9

Hcg-b-v korjattu mom 3.47

Nt korjattu mom 0.81

Onko näillä arvoilla ja tiedoilla millainen riski kromosomipoikkeavuuksille? Vai voinko jatkaa odotusta turvallisin mielin?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Kysymykseen raskaudenaikaisen tupakoinnin ja kromosomipoikkeavuuksien yhteydestä on vastattu tällä palstalla aikaisemmin. Tupakointi ei vaikuta kromosomeihin, mutta voi vahingoittaa sikiötä muuten monella tavalla. 

Riskiarvot kromosomipoikkavuuksille muodostuu äidin iän, veriarvojen ja sikiön niskaturvotuksesta laskettavalla kaavalla. Huomaat saaduista riskiarvoista, että ne eivät ole kovin kovat. Ikäsi vaikuttaa jonkun verran kromosomipoikkeavuuksien riskiin. 

  • Voit lukea tästä linkistä asiantuntijalääkärimme vastauksen liittyen tupakoinnnin ja kromosomipoikkeavuuksien yhteyteen. 

Voit jatkaa aivan kaikessa rauhassa raskauttasi. Mukavaa syksyn jatkoa!

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeä!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!