Riskiluvusta

Kysymys 

Hei! Kävin seulontaultrassa rv 12+1. Sain Downin riskiluvuksi 1:1100. Tiedän, että luku on normaali, mutta huomattavasti isompi mitä minulla viime raskaudessa tai ylipäänsä monella muulla. Olen 30-vuotias ja normaalipainoinen enkä tupakoi. Mitään poikkeavaa ultrassa ei näkynyt. NT oli 1.6 ja sikiön nenäluu näkyi. Verikokeet otettu rv 10+0, joissa S-hcgbv oli 239, korjattu MoM 3.26 ja S-PAPP-A 793, korjattu MoM 1.03. Johtuuko "isohko" riskiluku korkeasta hcg-arvosta? Olen tältä palstalta lukenut, että korkea arvo voi olla yhteydessä kromosomihäiriöön tai istukan toimintaan. Tämä jäi mietityttämään, vaikka ns. seula ei hälyttänytkään.

Vastaus 

Hei,

riskilukuun vaikuttavat äidin ikä, niskaturvotuksen määrä ja veriarvot. Veriarvot ovat aina hyvin yksilöllisiä, joten niihin ei pidä liikaa tuijotella. Toki poikkeama arvoissa nostaa riskiä, mutta on kuitenkin todettava, että riski on hyvin olematon. Siksi seulakaan ei hälyyttänyt. Riskiarvoon vaikuttaa myös se, että olet nyt iäkkäämpi synnyttäjä.

Eli sinulla ei ole mitään syytä olla huolissaan. Riskilukua voidaan katsoa myös prosentuaalisena todennäköisyytenä. Siinä tapauksessa 1:1100 tarkoittaa 0,09 prosentin todennäköisyyttä kromosomipoikkeavuudelle. Ultrakin oli ok, joten kaikki vaikuttaisi olevan oikein hyvin!

Mukavaa odotusaikaa :)

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!