Ruokamaksut

Kysymys 

Tyttären poika on lievästi kehitysvammainen. Hän muutti 1.7 .2021 kehitysvammaisten asumisyksikköön. Nyt hänelle on tullut ruokalasku, johon sisältyy myös ylläpitomaksu 550 euroa. Kolme laskua yhteensä 1500e.

Hän saa eläkettä 860 euroa. Vuokra on 640 euroa ja maksoi 640 euroa 3 kuukautta niin kauan kun kelalta sai asumistukea. Ruokasopimuksesta ei ollut tehty kirjallista sopimusta ja ei saatu mitään tietoa mitä ruokailu tulee maksamaan. Poika on välillä kotilomalla ja ei edes ole syönyt kaikkina päivinä. Sitten kun kysyimme niin ei saatu mitään tietoa mikä lasku tulee olemaan ruokailusta. Tehtiin valitus näistä laskuista ja nyt tuli tieto, että laskut pitää maksaa heti. Kyse on yksityisestä - asumisyksiköstä. Poika lainasi vuokrarahat omaisilta. Nyt asumisyksikön johto vetoaa siihen, että on saanut kelalta rahaa kun on tullut asumistukipäätös. Poijan pitää maksaa velkansa, vuokra ,lääkkeet ynnä muut kulut. Elämiseen ei jää kuin 17 euroa. Nyt olisikin hyvät neuvot tarpeen miten toimia? Ja edelleen 1500 euon ruokamaksu jää maksamatta.

Mistä kannattaisi hakea apua?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Kannattaa olla yhteydessä omaan sosiaalityöntekijään, joka voi auttaa näiden maksuasioiden selvittämisessä. Onko pojalla edunvalvoja? Jos on niin hänkin pystyy nimenomaan selvittelemään maksuasioita (varsinkin virallinen edunvalvoja). Esimerkiksi toimeentulotuen hakeminen voi olla paikallaan elämisen menojen ylimenovaiheessa, kun ylläpitomaksuja peritään pidemmältä ajalta yhtä aikaa, joka on tyypillistä kun on muuttanut uuteen paikkaan. Tilanne tasaantuu, kun maksut alkavat juosta tasaisemmin.

Kun laskuja alkaa tulla ja niitä ei pysty maksamaan, peruseläkkeellä olevan maksuja yleensä kohtuullistetaan eli huolehditaan siitä, että rahat riittävät ja jää suojaosuus lääkeitä ja muita menoja varten. Vuokraan saa asumistuen ja joskus muita palvelumaksuja (siivous, pyykki yms) kohtuullistetaan tarpeen mukaan.

Ateriamaksut pitäisi periä yleensä syötyjen aterioiden mukaan. Käytäntöjä voi olla monia riippuen palveluntarjoajasta, myös kunnallisissa palveluissakin. AVI valvoo yksityisten palveluntuottajien toimintaa, ja sinne voi olla yhteydessä, mikäli epäilee, että palveluntuottaja ei toimi maksuasioissa oikein tai haluaa tarkistuttaa, että toimitaan oikein.

Ystävällisin terveisin,
Outi Raunetvuo,
Kehitysvammaliitto