Ruotsinkielistä vertaistukea odottavalle äidille?

Kysymys 

Hei,

Olen terveydenhoitaja Tikkurilan neuvolassa, ja kysyisin erään asiakkaani puolesta, tiedättekö löytyykö mistään ruotsinkielistä (tai englanninkielistä) vertaistukea raskaanaoleville, joilla on kohonnut riski synnyttää kehitysvammainen lapsi.

Odottava äiti pohtii kovasti tätä asiaa, ja kaipaisi tukea nyt raskausaikana esim. sellaisilta, jotka olleet vastaavassa tilanteessa ja synnyttäneet joko terveen tai kehitysvammaisen lapsen. Hän pohtii myös, olisiko parempi olla testaamatta ja tietämättä, vai helpottaisiko, jos menisi testiin ja osaisi siten valmistautua jo nyt raskausaikana.

Vastaus 

Hei,

FDUV on Suomessa asuvien ruotsinkielisten kehitysvammaisten henkilöiden etujärjestö. FDUV:llä on "vertaistukijoita" (Familjestöjdare), ja heistä neljällä on kokemusta juuri tällaisesta tilanteesta.

Asiakas voi joko itse olla yhteydessä heihin, tai jättää soittopyynnön jos haluaa, että vertaistukija on häneen yhteydessä. Vertaistukijoiden yhteystiedot löytyvät täältä:
Uusimaa
Pohjanmaa

Tästä linkistä löytyy lisää tietoa vertaistukijatoiminnasta.

Tässä vielä internetsivu vanhemmille, jotka epäilevät että lapsella on kehitysvamma. Sivuilta löytyy asiaan liittyvää tietoa ja vertaistukea.
https://meranord.fi/

Toivottavasti näistä tiedoista on kysyjälle hyötyä!

Ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus ja FDUV