Rv 13 + 3 ultrassa sikiöllä 3,2 - 6 mm niskaturvotus

Kysymys 

Hei! Kävin rv 13+3 ultrassa, jossa sikiöllä todettiin 3,2 - 6 mm niskaturvotus. Uusi ultra ja lapsivesinäyte otetaan vasta rv 15+4. Mielestäni 6 mm tuntuu suurelta. Onko kromosomihäiriön riski sitä suurempi, mitä suurempi niskapoimu on? Tämä on ensimmäinen raskauteni ja olen 32-vuotias. Hanna

Vastaus 

Hei,

On valitettavaa, että mittaustulos on noin "epämääräinen" eli haarukka 3,2-6 mm on varsin suuri. Mittaajan pitäisi osata valita mittaustuloksistaan paras (=optimaalisin sikiön asento ja mittauskulma) ja täten vastauksena vain yksi tulos. Sikiöön liittyvien riskien on todettu lisääntyvän niskaturvotuksen kasvaessa eli tuolla tuloshaarukalla riski muuttuu melkolailla.

En tiedä, missäpäin asut, mutta periaatteessa ennen raskausviikkoa 14 olisi mahdollista tehdä vielä istukkatutkimuskin, jolloin odotusaika ei olisi noin pitkä ennen jatkotutkimuksia. Tutkimussairaala tietysti päättää omista rajoistaan. Toisaalta raskausviikon 14 jälkeen niskaturvotus usein häviää (löydöksen merkityksellisyys tosin lisääntyy niillä, joilla se säilyy), joten mittaushetkellä ollutta tilannetta ei päästä toistamaan.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri