Rvk 30 + 4 ultra: sikiön painoarvio 1400 g
Olin tänään rvk 30+4 ultrassa, jossa sikiön painoarvioksi saatiin 1400 g. Osittain huolestuin jo tästä, sillä aimmat lapseni ovat olleet suurempia (3870g ja 4520g) ja muutenkin kummankin puolen suvussa vauvat ovat olleet järjestään yli nelikiloisia. Tämä vauva on siis paljon pienempi ja vaikuttaa kuulemma vatsan päältä kokeiltunakin pieneltä. Päälakimitta oli ultrassa 82 mm ja vastasi taulukon/koneen mukaan viikkoja 33+4. Reisimittaa ja vartalon ympärystä ei merkitty korttiin, joten ne menivät ohi, mutta vastasivat molemmat viikkoja 28+3. Lääkäri ei tuntunut olevan asiasta huolissaan, mutta minua alkoi käynnin jälkeen kovasti huolestuttaa, kun mitat olivat noinkin paljon toisistaan poikkeavat.
Olen aiemmin käynyt np-ultrassa, jossa laskettu aika määritettiin, viikolla 12+6. Mitat olivat tuolloin käsittääkseni kaikki lähes samoja viikkoja vastaavat ja turvotusta oli 1,1 mm. Veriseulaa ei ole otettu. Rakenneultrassa viikolla 19 mitat vastasivat kätilön mukaan täsmälleen viikkoja, ja kaikki näytti muutenkin olevan kunnossa.
Huoleni on siis se, että sikiö vaikuttaisi selkeästi pieneltä, mikä perinnöllisyystekijöillämme tuntuu huolestuttavalta, koska on poikkeavaa ja kun lisäksi mitoissa oli noin suuret heitot, pelottaa, onko lapsessa sittenkin jotain vialla. Minulla on myös oikeastaan läpi raskauden jatkunut pahoinvointi, joka alkoikin poikkeavan aikaisin, eli jo ennen kuin tein raskaustestin viikolla 3+. Onko tällainen enää normaalia, ja jos ei niin, mihin tällainen (esim. suuri pää) voi viitata?
Hei,
Aina, jos lakimitta on viikoihin nähden poikkeava (suuri tai pieni), täytyy mitata myös PÄÄN YMPÄRYS. Jos sekin on selvästi suuri, tulee tietysti poissulkea aivorankenteen poikkeavuudet, esimerkiksi laajat aivokammiot. Jos mitoissa on epäsuhtaa 5 viikkoa, täytyy rakenteet kokonaisuudessaan tarkistaa. Jos kaikki on ok, ei noilla raskausviikoilla oikein ole muuta mahdollisuutta, kuin kontrolloida kasvua. Käytäntö on osoittanut, että kontrolloituna mitat saattavat muuttua jonkin verran. Kyseessä on kuitenkin kovin subjektiivinen tutkimus, johon lisäksi vaikuttaa monet tekijät, esimerkiksi sikiön asento.
Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri