Sängynlaitojen nosto ja kirjaaminen

Kysymys 

Hei,

Kysymyksessä on kehitysvammainen henkilö, joka kykenee ymmärtämään, että sängynlaidat on turvallisuussyistä hyvä nostaa yöksi ylös. Henkilö antaa itse suostumuksensa toimenpiteeseen. Häneltä kysytään joka päivä ja ilta, että antaako hän luvan sängynlaitojen nostamiseen ja hän antaa. Tällöinhän kyseessä ei ole rajoitustoimenpide.

Pitääkö hoitohenkilökunnan kysyä tämä suostumus joka ilta ja päivä? Pitääkö tämä suostumus kirjata joka päivä henkilön asiakastietoihin?

Onko asia mahdollista kirjata esim. hoito- ja palvelusuunnitelmaan, jotta sitä ei tarvitse päivittäin kirjata asiakastietoihin? Jos asia lukee hoito- ja palvelusuunnitelmassa, pitääkö asia joka ilta erikseen kysyä ja kirjata?

Vastaus 

Hei,

Laki on asiassa yksiselitteinen ja lähtee siitä, että sängynlaitojen nostaminen on rajoitustoimenpide.

Se, että sängynlaitojen nostaminen on asiakkaalle ok, on hyvä varmistaa asiakkaalta päivittäin osana päivittäistä hoitoa.

Asiakastietoja kirjataan joka tapauksessa päivittäin. Päivittäiskirjauksissa kannattaa mainita, että asiakkaan toiveesta hänen sängynlaitansa on nostettu ylös. Tämä on asiakkaan oikeuksien toteutumisen kannalta kaikkein paras ratkaisu.

Viime kädessä palveluja järjestävä organisaatio on aina vastuussa käyttämistään kirjaamiskäytännöistä. Asiasta kannattaakin keskustella omassa organisaatiossa ja sopia yhteneväiset toimintakäytännöt.

Rajoittavien välineiden käyttö päivittäisissä toimissa on herättänyt paljon kysymyksiä, koska päivittynyt kehitysvammalaki ei anna selkeitä kirjaamisohjeita kaikkiin tilanteisiin. Oletettavaa on, että tulossa oleva itsemääräämisoikeuslaki tulee ottamaan asiaan selkeämmin kantaa.

Ystävällisin terveisin,

Verneri.netin toimitus