Seksuaalinen ahdistelu asuntolassa

Kysymys 

Hei,

Läheiseni asuu kehitysvammaisille suunnatun opiston asuntolassa. Jo alkusyksystä hän kertoi, että toinen opiskelija oli tullut väkisin hänen huoneeseensa ja koskettanut ilman lupaa seksuaalisesti. Hän ilmoitti tästä ohjaajille ja tilanne rauhoittui. Nyt tilanne on taas pahentunut ja läheiseni kokee seksuaalista häirintää jopa tunneilla, kun opettaja ei ole paikalla tämän toisen oppilaan toimesta. Toinen oppilas koskettelee rintoja ja genitaalialuetta, jopa vaatteiden alta. Jos kyseessä olisi ns. Normaali asuntola, niin tuosta olisi tehty jo rikosilmoitus. Nyt tuntuu, että asialle ei tehdä mitään.

Mitä minä voin tehdä? Ei voi olla niin, että jos kehitysvammainen ahdistelee toista kehitysvammaista, niin sitä katsotaan vain sormien läpi. Tilanne on kamala, läheiseni ei ole turvassa edes omassa kodissaan.

T. Surullinen omainen

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Kannattaa ottaa ensimmäiseksi yhteys asuntolatoiminnasta vastaavaan henkilöön ja tästä opiskelijasta vastaavaan opettajaan. Tällaisia tilanteita varten on kouluissa ja asuinyksikössä tehty toimintasuunnitelmat osana oppilashuoltosuunnitelmaa.
Nähtävästi uhri on kyllin selvästi ilmaissut, että koskettelu ei ole toivottavaa. Toisaalta riittää, että hän on kertonut jollekulle, että kokee sen pelottavana ja epämiellyttävänä.

Tilannetta ei saa katsoa sormien läpi. Kehitysvammaiselle opiskelijalle kuuluvat samat oikeudet kuin vammattomallekin. Jos häiritsijä ei kykene vammansa yms. takia ymmärtämään tekojaan tai hillitsemään itseään, pitää tämän häirityn opiskelijan turvallisuus taata. Yleensä se tarkoittaa lisärersurssia henkilöstöön tai oppilaan siirtoa luokasta toiseen.

Jos ei mitään tapahdu, täytyy tehdä rikosilmoitus poliisille seksuaalisesta ahdistelusta, koska kyseessä on kajoaminen kehoon. Voi sen tehdä nytkin. Rikoslaki kieltää toisen koskettelun tavalla, joka loukkaa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Tämä on "asianomistajarikos" eli pitää itse pyytää syytepyyntiä, asettaa asia tutkittavaksi. Poliisi on ainakin velvollinen tutkimaan tilanteen, eli kutsumaan tekijän paikalle kuultavaksi. Rangaistus voi olla sakko, jos tekijä ymmärtää tekonsa vääryyden. Yleensä jo tämä poliisille menon mainitseminen saa koulun toimimaan.

Jos asiaan kaipaa vielä lisätietoja, ottakaa yhteys rikosuhripäivystykseen.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus

------------------------------

Oliko neuvonnasta sinulle hyötyä? Jätäthän meille palautetta :)

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!