Seksuaalisuutta käsittelevien kirjojen lukeminen

Kysymys 

Miten lievästi kehitysvammaisen mieshenkilön saisi ymmärtämään, että hän ei saa lainata kirjastosta ja lukea seksuaalisuutta käsitteleviä kirjoja, koska se on sopimatonta? Hän itse sanoo, että ei ole mitään pahaa että hän tahtoo tietää niistä asioista, mutta meistä sisaruksista se on sopimatonta.

Hänen kotoaan on niitä useamman kerran löytynyt ja aiheena on ollut esimerkiksi itsetyydytys, homoseksuaalisuus ja insesti. Pelkäämme, että hän tekee vaikka lapsille sopimattomia tekoja tai yrittää etsiä itselleen seksiseuraa miehistä ja joutuu ikävyyksiin. Siksi hän ei saisi näitä kirjoja lukea.

Hänen lähikirjaston työntekijöille on sanottu, että he eivät lainaisi hänelle niitä kirjoja, mutta meille on sanottu, että eivät he voi estää aikuista yksin asuvaa henkilöä estää lainaamasta niitä kirjoja. Mutta eikö kirjastossa voisi valvoa hänen lainojaan ja kieltää häntä lainaamasta näitä kirjoja? Hänen tietoihinsa kirjattaisiin siis tieto, että hän ei saa niitä kirjoja lainata.

Vastaus 

Hei,

kiitos kysymyksestä.

Suomessa ei ole mahdollista rajoittaa kenenkään aikuisen henkilön oikeutta lukea ja lainata niitä kirjoja, jotka ovat tarjolla esim. kirjastosta.

Voitte yhdessä pohtia, minkälaisesta riskistä on kyse. Liitän tähän työkalun, jonka avulla arvioinnin voi tehdä.

Jos haluatte jutella asiasta, voitte soittaa neuvontaamme esim. Niina Sillanpää, p. 040 775 1411.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn!