Selällään nukkuminen

Kysymys 

Hei, Olen raskaana viikolla 22. Minulle on kerrottu, että selällään makaaminen ei ole suositeltavaa raskauden aikana, erityisesti raskauden loppuaikoina koska sikiö voi painaa isoja verisuonia ja näin heikentää omaa hapensaanitaan. Minä nukun selälläni. Menen nukkumaan kyljelleni, mutta herään aina makaamastasta täysin selältäni. Onko tämä vaarallista? Toinen kysymykseni koskee rytmihäiriöitä. Olen saanut rytmihäiriöitä koko aikusi-ikäni muutamia kertoja vuodessa. Nyt raskaana ollessani rytmihäiriöitä tulee joka päivä. Ne kestävät 2-5 min ja loppuvat itsellään. Mistä rytmihäiriöt johtuvat ja täytyisikö asiaa tutkia enemmän. Olen 33 v, tämä on kolmas raskauteni. Verenpaineeni on normaali 60/102.Kiitos vastauksesta.Nina

Vastaus 

Hei,
Vastaukseni on hurjasti myöhässä, anteeksi.

Kirjallisuuden mukaan ei ole suositeltavaa nukkua selällään varsinkaan loppuraskauden aikana, terveydenhoitaja Tuula Ekroth vastaa. Ekroth kuitenkin muistuttaa, että yleensä äidin oma vointi kertoo sen: äiti ei yksinkertaisesti enää pysty nukkumaan selällään.

Rytmihäiriöiden lisääntyminen on tyyppillistä raskauden aikana. Ekroth neuvoo sinua kertomaan niistä neuvolalääkärille, joka ratkaisee kannattaako ottaa sydänfilmi. Joskus raskauden aikana tarvitaan rytmihäiriöihin myös lääkitystä.

Niina Sillanpää