Seulontatulokset: kuinka "normaalit"?

Kysymys 

Hei! Olen 22-vuotias ja odotan toista lastani. Alkuraskauden UÄ ja veriseula tehtiin viikoilla 11+0 ja sain seuraavat tulokset: NT 2,7 mm, PAPP-A pitoisuus 879 mU/L ja hCGb-pitoisuus 60 ng/mL. Korjattu MoM oli näistä 0,9 ja 1,32. Riskiluvuksi sain 1:25.

Kävin jatkotutkimuksissa, mutta istukkanäytettä ei voitu ottaa kohdun asennon takia, aika siirtyi ja seuraavaksi otetaan Lv-näyte.

Kysymykseni koskee tuloksiani. Kuinka korkeat nuo arvot mielestäsi ovat ja mihin ne voisivat viitata? Mitä vaikutusta on sillä, että vain toinen veriarvo oli koholla, mutta toinen ei? Nouseeko riskilukuni herkemmin, koska olen näin nuori vai olisiko samoilla arvoilla 35-vuotias saanut saman riskiluvun?

Vastaus 

Poikkeamat veriarvoissa "ideaalista" 1 MoM:sta ovat pienet, mutta juuri sen suuntaiset, että nostavat jonkin verran riskilukua. Ikäriskisi on hyvin pieni. Se nousee äidin iän mukana eli 35-vuotiaan riskiluku muuten samoilla arvoilla olisi suurempi. Eniten riskilukua nostaa nt-arvo, joka on korostunut. Esim. aikaisemmin, kun käytössä oli ainoastaan nt-lukema, oli rvk 11+0 "raja-arvona" nt 2,0 mm. Saamasi riski 1:25 kuvaa riskiä siihen, että sikiöllä olisi 21-trisomia eli Downin-syndrooma.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri