Sikiöllä 3,4 mm niskaturvotus

Kysymys 

Saimme tietää ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa, että sikiöllämme on 3.4 mm niskaturvotusta ja lisäksi turvotusta on suurella osalla päänaluetta. Raskausviikkoja oli 12+4, tosin ultrassa se muuttui 13+2. Oman laskuni mukaan viikkoja olisi 12+5. Olen ollut aiemmin raskaana mutta se keskeytin sen sosiaalisin perustein. Ikää minulla on 35 ja lapsi olisi ensimmäinen.Miten vakaava on turvotus laajalla aluetta myös päässä?Jos lapsella todetaan kromosomipoikkeavuus ja teen keskeytyksen , vaikuttaako se lapsensaanti mahdollisuuteeni myöhemmin?Mikä on todennäköisyys, että niskaturvotusta olisi seuraavassa raskaudessanikin?Ilmeisesti istukkatutkimusta minulle ei enää tehdä vaan lapsivesitutkimus. Mikä on todennäköisyys "oikealle" vastaukselle. Eli jos saan vastauksen, että mitään vikaa ei ole, voiko lapsi kuitenkin olla sairas syntyessään? Mitä ongelmia niskaturvotus indikoi?

Vastaus 

Hei,
Niskaturvotuksen paksuuden ja laajuuden sekä sikiöpoikeavuuden välillä on jonkin asteinen korrelaatio, mutta runsaskin turvotus voi olla ohimenevää eikä vaikuttaa sikiöön lopulta mitenkään. 3,4 mm ei ole vielä "kovin paha" turvotus.

Tavallisin poikkeavuus on kromosomivika, joka voidaan tutkia istukasta rvk 10-13 tai lapsivedestaä 14 rvk jälkeen. Tutkimus on luotettava. Toiseksi tavallisin syy on sydänvika, joka taas tutkitaan ultraäänitutkimuksella.

Uusiutumisriski riippuu syystä. Turvotus sinänsä ei uusiudu. Kromosomipoikkeavusriski lisääntyy äidin iän myötä, joihinkin muihin syihin saattaaa liittyä jonkin verran (= muutaman prosentin)uusiutumisriski, kuten esim. sydänvikoihin.

Raskaudenkeskeytyksellä ei ole vaikutusta uuteen raskauteen/raskaaksi tulemiseen. Sikiön "normaaliutta" ei voi mitenkään todeta varmuudella ennen syntymään, aina ei heti lapsen synnyttyäkään.

Toivottavasti kaikki menee hyvin.
Terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
gynekologi