Sikiöllä melko laaja-alainen niskaturvotus ja nesterakkulat kaulalla

Kysymys 

Olen rv:lla 14+ ja sikiöllä on todettu melko laaja-alainen niskaturvotus sekä kaulalla nesterakkulat (halk. noin 4-6mm). Mistä tämä voi johtua? Kromosomisto on tutkittu ja se oli kunnossa. En tietoisesti ainakaan ole sairastanut mitään infektiota. Kuinka todennäköistä on, että vauva voi kestää turvotuksen ja syntyä kaikesta huolimatta terveenä (edellyttäen, että turvotus ei jatka kasvuaan)? Voivatko nämä kaulalla olevat nesterakkulat olla joitakin harmittomia kystia?

Vastaus 

Hei,

Jos kromosomit ovat normaalit, seuraavaksi tutkitaan sikiön rakenteet, ennen kaikkea sydän. (Normaalit kromosomit sinänsä poistaa suurimman yksittäisen syyn noinkin laajaan turvotukseen). Sikiön rakenteita tutkitaan raskausviikolla 18-20.

Melkein mikä tahansa rakenteellinen poikkeavuus tai oireyhtymä (esim. Noonanin syndrooma) voi liittyä sikiön turvotukseen. Ennustetta on mahdoton sanoa.

Tiedetään, että jos kaulakystien sisällä on väliseiniä (eli septoja) on ennuste huonompi kuin jos niitä ei ole. Se, että turvotus on noin laaja-alaista ja kystat melko kookkaat, ei viittaisi niiden spontaaniin häviämiseen. Sekään ei ole täysin poissuljettua. Turvotus johtuu imunestekierron ongelmista, joka saattaa "laueta" ajan kanssa.

Terveisin

Ansa Aitokallio-Tallberg

LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri