Sikiöllä omfalosele

Kysymys 

Hei!

Kävimme ensimmäisessä ultrassa, tällä hetkellä raskausviikoissa 11+6.

Sikiöllämme todettiin suurikokoinen omfalosele, maksa luultavasti ulkona. Minulta otettiin samantien istukkanäyte, sen tuloksia odotellaan.

Niskaturvotusta sikiöllä oli 2,3mm, muita rakennepoikkeavuuksia ei ainakaan vielä näillä viikoilla todettu. Meille jäi vielä vähän epäselväksi, mitkä ovat sikiön mahdollisuudet selvitä hengissä ja elää normaalia elämää syntymän ja leikkauksen jälkeen? Jos siis sikiöllä todetaan pelkästään tämä omfalose.

Vastaus 

Hei,

Raskausviikkoon 12 saakka sikiöllä saattaa näkyä niin kutsuttu fysiologinen omfalosele, joka sitten katoaa itsestään. Tämä omfalosele on kooltaan alle 7mm eikä sisällä maksaa. Kookkaammat omfaloselet ovat siis rakennepoikkeavuus.

Kromosomit on aiheellista tutkia, sillä reilulla 20 prosentilla sikiöistä on kromosomipoikkeavuus, tavallisimmin trisomia 21,18 tai 13. Merkittävällä osalla voi olla myös muita rakennepoikkeavuuksia, jotka voidaan ehkä löytää vasta sikiön ollessa isompi.

Jos ainoa poikkeavuus on napatyrä, riippuu ennuste paljon sen koosta. Mitä suurempi, sitä hankalampi se voi olla korjata ja sitä enemmän mahdollisia ongelmia syntyvällä lapsella voi esiintyä: syömisongelmia, kasvu, suolistotukoksia jne. Parhaimmillaan ennuste on yli 90%, maksa selepussissa huonontaa sitä jonkin verran.

Tarkemman ennusteen voi antaa vasta, kun kromosomit, muut rakenteet ja selepussin koko on tiedossa. Jos mahdollista, lastenkirurgin tapaaminen, voisi selventää tilannetta ja helpottaa päätöksentekoa.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Palautteesi on meille todella tärkeää. Vastaa lyhyeen kyselyyn neuvontapalstan käytöstä!

Oletko käyttänyt Verneri.netin neuvontaa? Mistä löysit palvelumme? Saitko vastauksen kysymykseesi? Voisiko verneri.netin neuvontaa kehittää? Vastaa kyselyymme tästä linkistä!