Sikiöllä Pleuranestettä kehkopussissa

Kysymys 

Hei!

Meillä oli rakenneultraääni-tutkimus raskausviikolla 20+5 jonka suoritti lääkäri. Sikiön rakenteet oli kaikki kunnossa ja keskikärillä. Lopuksi hän sanoi, että keuhkopussissa oli pieni määrä pleuranestettä jonka vuoksi hänen on konsultoitava naistenklinikkaa asiasta. Lupasi soittaa mahdollisesti jo samana päivänä ja ilmoittaa meille vanhemmille täytyykö asialle jotain tehdä. Sanoi kuitenkin poistuessamme, että jos viikkoon ei kuulu mitään niin soittakaa tänne.

Soitin tänään sairaalaan jossa uä tehtiin, koska nyt on viikko kulunut ja todella inhottavaa elää tämmöisessä epätietoisuudessa. Lääkäri oli varattu, mutta hoitaja sanoi jättävänsä hänelle tälle päivälle soittopyynnön. Eipä ole soittoa kuulunut. Postin kävin äsken hakemassa niin siellä oli kutsukirje reilu viikon päähän sikiötutkimusyksikköön naistenklinikalle. Iski aika kova ahdistus, koska uä:n tehnyt lääkäri ei osannut yhtään sanoa mistä voisi olla kyse, koska kaikki rakenteet sydän ja munuaiset mukaanlukien oli täysin kunnossa.

Jokin nyt selvästi on pielessä kun aina sikiötutkimusyksikköön tuli, mutta mistä tässä voisi olla kyse? En enää toista viikkoa kestä tässä epätietoisuudessa elämisessä näiden hormoonien kanssa :(

Kiitos!

Vastaus 

Hei,

Sikiöllä voi esiintyä nestekertymää ihon alla ja kaikissa elimistön onkaloissa, kuten juuri keuhkopussissa (myös sydänpussissa ja vatsaontelossa). Keuhkopussin nestekertymä voi olla niin kutsuttua priimaria, jolloin syynä on yleensä imunestesuonten poikkeavuus. Nestekertymän takana voi toisaalta olla mitä moninaisempia syitä, esim. kromosomipoikkeavuus, sydänvika, keuhkoperäinen syy, infektio, immunisaatio jne. Löydös voi olla tois- tai molemminpuolinen. Ennuste tietysti riippuu nestekertymän syystä ja määrästä.

Yleensä näissä tapauksissa äidille tarjotaan kromosomitutkimusta lapsivedestä. Jos nestettä on kovin paljon (kysymyksen mukaan nyt vain vähäsen), sitä voidaan tyhjentää keuhkopussista ja samalla ottaa näyte siitäkin nesteestä, jolla diagnoosia voidaan tarkentaa. Tilannetta tultaneen seuraamaan sikiötutkimusyksikössä, jos löydös varmistuu. Valitettavasti tämän enempää ei noilla tiedoilla voi sanoa juuri kyseisetä tapauksesta, mutta on hyvä, että asia on huomattu ja lähete jatkotutkimuksiin on ohjelmoitu.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!