Sikiön alkoholialtistus

Kysymys 

Hei!

Sain tietää olevani raskaana ehkäisystä huolimatta viikoilla 7. Tätä ennen olin nauttinut alkoholia useasti (8-10 kertaa) joka viikonloppu noin 7-10 annosta kerrallaan. Olin tuolloin pitkällä reissulla ja juhlimme ystävieni kanssa paljon, normaalisti en kuluta alkoholia noin suuria määriä. Välittömästi positiivisen tuloksen tehtyäni olen jättänyt alkoholin.

Nyt laskettuun aikaani on 2kk ja ultrat ym. ovat näyttäneet hyviltä ja vauva liikkuu paljon. En ole kuitenkaan voinut nauttia raskaudestani vaan suren päivittäin sitä, että olenko tuhonnut lapseni tulevaisuuden juomalla. Onko sikiön ylipäätään mahdollista selvitä noin suuresta alkoholialtistuksesta ilman alkoholivaurioita? Olin jo varannut ajan aborttiin alkuraskaudessa, mutta neuvolassa puhuivat ympäri pitämään lapsen vakuuttamalla ettei noin alussa haittaa ole vielä aiheutunut kun ruskuaispussikin ollut suojana, mikä ymmärtääkseni on väärää tietoa? Lukemani perusteella aivot ym. tärkeät elimet kehittyvät eniten 0-8 viikoilla, jolloin alkoholikulutukseni on ollut suurta.

Haluaisinkin tietää nimenomaan vauvani aivojen mahdollisista vaurioista. Asia vaivaa todella paljon ja vauva on nyt toivottu ja jo todella rakas, mutta en voi antaa itselleni ikinä anteeksi jos olen aiheuttanut juhlimisella lapselleni kehitysvamman ja fas-oireyhtymän? Tulisiko minun osallistua vauvani kanssa heti alusta asti tutkimuksiin, joissa kartoitetaan alkoholivauriot?

- Nainen 25v

Vastaus 

Hei,

Valitettavasti turvarajaa alkoholinkäytölle raskausaikana ei ole. Ongelmien ilmaantuminen on kuitenkin jossain määrin suhteessa siihen, milloin alkoholia on käytetty, paljonko sitä on käytetty ja kuinka usein.

Sikiön herkin kehitysvaihe on 1. raskauskolmannes alkaen raskausviikosta 5 eteenpäin. Aivot tosin kehittyvät läpi koko raskauden.  Ymmärrettävästi kukaan ei pysty sanomaan, mikä tilanne suuri sinun raskautesi kohdalla on, mutta kysymyksestä ymmärtäisin, että käyttö on rajoittunut sikiön kannalta ongelmallisesti noin raskausviikkoihin 5-7 eli maksimissaan kahden viikon aikaan, (ei päivittäin vaan viikonloppuisin).

On erittäin epätodennäköistä, että tuolla käytöllä olisi mitään vakavampaa vaikutusta tulevalle lapselle, jos alkoholin käyttö ei ole jatkunut myöhemmin. Vakavien seuraamusten, kuten FASin kehittyminen vaatii kyllä huomattavasti pidempiaikaisempaa, runsasta käyttöä. Kaikkia lapsia ja heidän kehitystään seurataan neuvolassa. Jos jotain poikkeavaa huomataan, lapsi lähetetään jatkotutkimuksiin. Lievät poikkeavuudet eivät edes ole todettavassa aivan vauvaiässä.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!