Sikiön hapenpuute

Kysymys 

Heippa,

Haluaisin tietää lisää supiinisydrooman ja sikiön hapenpuutteen yhteydestä.

Tällä hetkellä minulla on raskausviikko 35. Olen useaan kertaan nukkunut tai makoillut huomaamatta selälläni ja havahtunut kääntymään kyljelleni voimakkaan heikotuksen vuoksi, yleensä vasta reilun puolen tunnin jälkeen. Sain nyt vasta tietää, ettei selällään makoilua suositella raskauden loppupuolella. Voiko sikiö kärsiä tämän vuoksi hapenpuutteesta ja voiko se olla aiheuttanut vaurioita?

Vastaus 

Hei,

Selällään supiniasennossa) makaamista tulee välttää raskauden aikana, etenkin loppupuolella, koska kookas kohtu aiheuttaa suurten verisuonten (esim. alaonttolaskimi) litistymistä selän ja kohdun välissä ja siten huonontaa verenkiertoa myös istukkaan ja sikiölle. Kaikilla äideillä tällaista merkittävää verenkierron huononemista ei kuitenkaan tapahdu. Selityksenä ovat monenlaiset syyt kuten kohdun koko ja asento, äidin koko (ylipaino suurentaa riskiä), raskausaikana kehittyneiden "lisäsuonten" (kollateraalisuoten) kehittyminen jne.

Jonkinasteista verenkierron muutosta esiintyy kaikilla loppuraskaudessa, mutta osalla äideistä oireet kehittyvät hyvinkin nopeasti selälle käytyään: silmissä sumenee, korvissa soi, tulee hiki ja muuttuu kalpeaksi. Tällöin asennonvaihto on ensisijaista. Siten saadaan estettyä merkittävä verenkierron huononeminen sikiön puolelle.

Jos äidin asennonvaihdosta ei tapahdu, voi sikiönkin puolelle vähitellen ilmaantua vakavia verenkierronongelmia. Onneksi äidit kuitenkin reagoivat ja vaihtavat asentoa ennen kuin sikiö ehtii kärsiä.

ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!