Sikiön hydrops ennuste

Kysymys 

Hei,

lapsellamme todettiin rakenneultrassa raskausviikolla 20+6 runsaasti nestettä rinta-ja vatsaontelossa joka painaa keuhkoja. Vähäistä nestettä löydettiin myös ihon alta muualta kehosta. Minkäänlaista rakenteellista poikkeavuutta sikiöltä ei ole löydetty kummallakaan rakenneultraus kerralla. Istukka, napanuora, lapsivedenmäärä, liikkeet ja sydänäänet hyvät. Np-ultrassa ja kromosomiriskiseulonnoissa kaikki oli hyvin. Virtausäänet eivät viitanneet sikiön anemiaan.

Tällä hetkellä odottelemme lisätutkimuksia. Saamiemme tietojen mukaan ennuste on huono tällaisissa tapauksissa? Onko ei aneemisilla hydrops-lapsilla millaiset mahdollisuudet selvitä ja minkälaisia komplikaatioita heillä esiintyy? Voiko tällaisessa tapauksessa edes syntyä tervettä lasta?

Kiitos vastauksestanne.

Vastaus 

Hei,

Valitettavasti kuvatunlainen laaja nestekertymä sikiöllä liittyy usein huonoon ennusteeseen. Ennuste kuitenkin riippuu paljolti siitä, mitä turvotuksen syy on. Jos se on esim. poikkeava kromosomisto, varsinkin ei-21-trisomia, oireyhtymään liittyvä tai hematologinen, niin ennuste on usein huono. Tapaukset, joissa ei saada syytä selville (idiopaattiset) tai sellaiset, joissa on selvä rakenteellinen ongelma (esim. virtsateiden rakennepoikkeama), kuuluvat paremman ennusteen ryhmään. Taustalla olevien syiden kirjo on erittäin laaja ja siten siis myös ennuste mm. komplikaatioiden suhteen.

Suuressa tämänvuotisessa tutkimuksessa yli 1000:sta hydroptisesta sikiöstä reilusti alle 20% selvisi ilman (suurempia) ongelmia. Tarkemmin ennusteen voi antaa vasta, kun diagnoosi onselvillä.

ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!