Sikiön koko ja lapsivesi raskausviikolla RV 29+6
Kirjoitin tänne 21.8.2007 otsikolla: Sikiön pieni koko. (Minulle vastasi Ansa Aitokallio-Tallberg, kiitos hänelle.) Tätä ennen oli tehty 2 ultraa, ja niiden mukaan sekä kuukautisista laskettunakin viikkoja piti olla 20+3. Silloin rakenneultrassa mitat olivat: BPD 4,47 cm, AC 14,27 cm, FTA 16,20 cm2, FL 3,07 cm. FL/AC oli 21,51 % ja painoarvio 295 g ja koko vastasi viikkoja 19+4. Muuten kaikki ok.
Nyt RV 29+6 jouduin äitipolille kohdun hidastuneen kasvun vuoksi (sf mitta ei kasvanut kunnolla). Ultrassa paljastui vielä normaali, mutta melko vähäinen lapsivesi (N8) ja sikiön pieni koko, painoarvio 1205g. Muita mittoja en saanut. Sikiö oli pirteä, kaikki virtaukset yms. olivat ok, samoin istukka oli siisti ja ok. Rakenteellisia poikkeavuuksia ei löytynyt. Mieheni 26-v ja minä 25-v olemme yli 170cm pitkiä, "isoja" ihmisiä, syntyneet 3.2-3.5 kg:n painoisina, enkä ole tupakoinut raskauden aikana... Mitkä olisivat mahdollisia kehitysvammoja jotka voisivat aiheuttaa tämän tilan? Entäs muita syitä? Vaikuttaako tilanne vakavalta? Voiko kaikki olla kunnossa? Voiko lapsivesi lisääntyä / vähentyä raskauden edetessä? Kukaan ei suostu kertomaan mikä sikiön pienen koon voisi aiheuttaa. Toki tiedän ettei sitä varmuudella voikkaan vielä tietää, mutta varmasti teilläkin asiantuntijoina on jonkinlainen käsitys asiasta. Epätietoisuus painaa todella paljon mieltä, eikä sairaalan ja neuvolan "katsotaan nyt ajan kanssa" vastaukset tunnu auttavan. Olisin todella kiitollinen vastauksesta.
Tämän tyyppisiin kysymyksiin on todella vaikea vastata vain parin paperilla olevan tiedon perusteella. Tapauskohtaisesti se vaatisi kokonaistilanteen todellista näkemistä. Siksi vastaus on varsin ympäripyöreä.
Sikiön (todellisen) pienen koon takana voi periaatteessa olla ihan mitä vain, myös kehitysvammaisuutta aiheuttavia tekijöitä. MUTTA toisaalta tuon tasoisen pienen koon (on vielä ns. "käyrillä") taustalla tuskin on mitään hälyyttävää. Onko raskausviikolla 29+6 huomioitu tuo II-seulan viikon ero, eli nyt vasta 28+, jolloin painoarvio on ihan hyvä? Pääasiassa istukkaperäisissä kasvun hidastumissa on mukana myös lapsiveden niukkuus (mikä on yleensä kovin subjektiivinen arvio). Sen määrä voi jonkin verran vaihdella jopa päivittäin. Kasvun arvioinnissa on myös tärkeää, onko sikiö hidastanut kasvuaan vai onko kasvu pysynyt tasaisena "omalla käyrällään". Kuten sanoin, mitään sitovaa kannanottoa NÄKEMÄTTÄ en voi ottaa, mutta yleistäen sanoisin, että tilanne ei vaikuta vakavalta ja kaikki voi olla kunnossa. Me vain olemme yksilöitä myös kasvun suhteen jo aivan pienestä alkaen. Seuranta tosin on varmaankin tarpeen.
Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri