Sikiön lantion munuainen

Kysymys 

Hei. Rakenneultrassa todettiin, että sikiön oikea munuainen ei ole niin sanotusti oikealla paikalla vaan lantiossa. Muita poikkeavuuksia ei ole löytynyt. Asia stressaa kauheasti. Voiko tilanne olla vakava? Vasen munuainen on normaalilla paikalla ja täysin toimiva ja oikeata munuaista tutkittaessa on näkynyt virtauksia. Nyt rv 26+4.

Vastaus 

Normaalisti munuaiset ovat selkärangan molemmin puolin noin kylkiluiden alapuolella, oikea munuainen jonkinverran alempana kuin vasen. Sikiökehitysvaiheessa munuaisten rakenteessa voi kuitenkin tapahtuvia pieniä tai suurempiakin kehityspoikkeamia. Lantiomunuainen on eräs näistä. Sitä löytyy kirjallisuuden mukaan noin 1/2200-3000 henkilöä.

Pääsääntöisesti tällaisesta munuaisesta ei aiheudu ongelmia. Sijaitessaan lantiossa, se ei ole aivan yhtä hyvässä suojassa kuin ollessaan korkeammalla. Lantiomunuaista kohtaan voi ilmaantua herkemmin muiden kudosten/elinten painetta. On myös suurempi riski, että tällainen munuainen ei toimi täysin normaalisti. Joskus se joudutaan jopa poistamaan toimimattomana myöhemmin.

Sikiöaikana on mahdoton tutkia munuaisten toimintaa. Jos lapsivettä on normaalisti ja rakko on täynnä/tyhjenee, voidaan sanoa, että ainakin toinen munuaisista toimii. Niin sikiölle kuin syntyneelle ihmisellekin riittää mainiosti yksi toimiva munuainen.

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri