Sikiön mitat - kasvuhidastuman syy?
Hei! Kysyin sikiön mittojen jätätyksestä viikolla 30 jokin aika sitten, ja sain oikein hyvän vastauksen, kiitos paljon siitä. Olin tänään rv 32+0 kontrolliultrassa. Tilanne ei ole muuttunut ainakaan parempaan suuntaan, kaikki muut mitat (BPD, HC ja AC) kulkevat käyrällä - 1 SD (terminologia ei ole minulle ihan selvää?), mutta reisiluu FL vastaa viikkoja. Ultraus kesti todella kauan, sikiön rakenteet ja erityisesti kallo tutkittiin hyvin tarkasti, eikä mitään poikkeavaa löytynyt. Kaikki virtaukset ovat mallikelpoiset. Kontrolliultra-aika on jälleen ensi viikolla. Lääkäri ei vielä halunnut spekuloida kasvuhidastuman mahdollisilla syillä. Koska viikko kuitenkin tuntuu tässä tilanteessa meistä (toivottavasti) tulevista vanhemmista lähinnä elinkautiselta, voisinko vielä kysyä mielipidettänne tilanteesta: mitä syitä tällaiseen kasvuhidastumaan voi olla? Jos kasvu jatkuu yhtä heikkona/sen havaitaan pysähtyneen, mikä on seuraava askel tutkimuksissa / hoidoissa / synnytyksen käynnistämisessä? Ja kysymys, johon tiedän olevan vaikea antaa suoraa vastausta: jos kyseessä olisi joku vaikea kromosomivika (tr 13, 18) tms. hyvin vaikea vammaisuus, olisiko mahdollista, että ultraäänitutkimuksissa ei todella löydy mitään rakenteellisia vikoja, vain tämä kasvuhidastuma? Kiitos vielä tästä vastauksesta ja rauhallista joulun odotusta joka tapauksessa!
Hei,
Jos mitat kulkevat -1 sd -käyrällä, on tilanne vielä kunnossa. Sikiö kuitenkin kasvaa. Jokaisella sairaalalla on omat periaatteensa edetä sikiöseurannoissa. Voisi ajatella, että jos sikiö kasvaa, sen rakenteet, "virtaukset", sydänäänikäyrä, lapsiveden määrä ynnä muut mahdolliset arvioitavat tekijät ovat normaalit, suhteellisen tiivis äitiyspoliklinikkaseuranta riittää. Keskosuusriskejä tuskin kannattaa ottaa synnyttämällä liian aikaisin. Jos kasvu pysähtyy tai ilmenee muuta poikkeavuutta, on asia toinen. Valitettavasti sikiötä ei voi hoitaa näissä tilanteissa kohdunsisäisesti. Sikiön kromosomit voi toki tutkia myös raskauden loppupuolella lapsivedestä tai napasuonen verestä.
On varsin epätodennäköistä, että vaikeassa kromosomipoikkeavuudessa sikiössä ei näkyisi rakenteellisia poikkeavuuksia. Toivottavasti sinulla on mahdollisuus rauhassa keskustella hoitavan lääkärin kanssa tilanteesta ja sinua painavista kysymyksistä seurantapaikassasi.
Jouluterveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri