Sikiön niskaturvotus

Kysymys 

Olen 17-vuotias. Raskausviikolla 12+3 kävin niskaturvotus-ultrassa. Kaikki näytti hyvältä ja sikiön karkeat rakenteet olivat kunnossa. Näkyi kolme napasuonta ja sikiöllä näkyi nenäluu ja sydän sykki. Sikiö oli myös tosi liikkuvainen. Sitten kätilö mittasi niskaturvotuksen ja se oli 6,4. Minkälainen mahdollisuus on saada terve vauva?

Vastaus 

Hei,

Korostunut niskaturvotus yhdistetään sekä kromosomaaliseen että rakenteelliseen poikkeavuuteen. Mitä suurempi turvotus on sitä suurempi on myös toki riski, että sen takaa löytyy jokin poikkeavuus. Satunnaisesti hyvinkin runsaan turvotuksen jälkeen sikiö kehittyy normaalisti ja syntyy terve lapsi.

Nt 6,4mm on jo merkittävä turvotus. Siihen liittyy suomalaisen tutkimuksen mukaan alle 14% todennäköisyys hyvään lopputulokseen. Keskenmenoja on noin 10 prosentilla ja kromosomipoikkeavuus reilulla 70%:lla. Jatkotutkimukset (kromosomit, rakenne-ultraääni) selvittävät, mihin ryhmään juuri sinun sikiösi kuuluu. Vastausta joudut siis valitettavasti vielä odottamaan jonkin aikaa.

ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!