Sikiön päänympärys 2 viikkoa jäljessä

Kysymys 

Hei, joudun turvautumaan tähän palstaan, koska valitettavasti kommunikointi äitiyspoliklinikalla on haastavaa.

Rakenneultrassa (21+1) huomattiin että sikiö vastaa kokonaisuudessaan noin 10 päivää pienempää, silloin pienimmäksi jätättäväksi mitaksi saatiin vartalon mitta. Äitiyspoliklinikan ultrassa 4 päivän päästä pienin jätättävä mitta oli kuitenkin päänympärys, joka kasvaa noin 2 viikkoa jäljessä. Vatsan ympärys on viikon jäljessä ja reisimitta on normaali. En pystynyt lapsivesipunktioon pienen km-riskin takia, koska vauvan rakenteet olivat muilta osin ok emmekä olisi keskeytystä tehneet ellei olisi havaittu jokin letaali häiriö. Tehtiin nipt ja viruskokeita ja niiden tulokset olivat normaalit.

Rv 25+6 kasvukontrollissa vauva oli jatkanut kasvua tasaisesti omilla käyrillään, edelleen mitat siis jätättivät suhteessa saman verran. Tällä välillä olin selvittänyt että esikoisemme pää on syntymästä asti kasvanut -2 käyrällä ja meidän vanhempien päänympärykset ovat myös melko pienet (minun 53 cm ja miehen 56 cm). Vauvan rakenteet olivat edelleen ok, lapsivettä edelleen normaali määrä jne. Nyt kuitenkin huomattiin ensimmäistä kertaa napavaltimossa korkeat virtausvastukset (asettui hieman yläkäyrän yläpuolelle). Rr minulla on ollut ok, viimeksi 111/75. En tupakoi enkä käytä päihteitä. Seuraava kontrolli sovittiin kahden viikon päähän.

Ymmärsin kuitenkin lääkärin puheista, että vaikka istukassa olisi vikaa, se ei tyypillisesti selittäisi pientä päänympärystä, vaan liittyisi enemmän tuohon vatsan pienuuteen. Olen tuon pään koon suhteen nyt ymmälläni, että voiko se olla ollenkaan normaalia, vai onko ihan selvää, että noin suuri jätätys mitoissa on automaattisesti kuitenkin merkki jostain sairaudesta tai vammasta? Varsinkin jos mahdollinen istukan toimintahäiriö ei sitä voi selittää. Onko meidän muiden perheenjäsenten pienipäisyys tässä millään tavalla lieventävä asianhaara?

Tässä vielä kopio 25+6 mitoista: Sikiö on poikittain kohdussa. Liikkuu aktiivisesti. Painoarvio 751 g (11 persentiiliä), bpd 58 (1.8 persentiiliä), HC 218 (1 persentiili), AC 200 (10 persentiiliä). Napa-Pi 1.66, menee yli 95 persentiilin käyrän, MCA-Pi 3.1, huippuvirtaus 32 cm/s eli normaali. Ductus venosus Pi 0.2. Istukka siisti takaseinässä tasakaikuisena. Lapsivedenmäärä on normaali. Katsottu vielä keskushermostorakenteet läpi, näissä ei tule poikkeavuutta esiin.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Sikiön mitat ja kasvu on monen tekijän summa. Hyvin harvoin vain rajallisesti pienten mittojen vuoksi voi tehdä mitään diagnoosia. Sikiön kasvuun vaikuttaa siis monet tekijät. Tärkeimpinä ovat perintötekijät ja istukan toiminta silloin, kun kromosomit/geenit ovat normaalit. Näistähän ei nyt ole tietoa oman valinnan vuoksi, joka on aina tärkein perusta. Sikiöllä on selvästi siro pää ja niin vaikuttaa olevan sisaruksella ja äidillä. Istukan toiminnan mittarina virtaustutkimukset ovat vain yksi viitettä antava tekijä. Toisaalta ultraäänitutkimuksissa on aina mukana paljon subjektiivista mittaajakohtaista variaatiota kuten jo aivan ensimmäiset mainitut mittaukset osoittavat. Seuranta on toki tarpeen. Istukka on normaalin näköinen/kokoinen, lapsiveden määrä normaali; nämä ovat myös istukan toiminnasta kertovia mittareita. 

Jos kallon muoto/luusto on normaali, pää kasvaa suhteessa norm. koko ajan, muutkin mitat mieluummin pienehköjä, aivojen rakenne normaali ja suku siropäistä, voisin päätellä, että sikiössä ei ole mitään perustavaa laatua olevaa ongelmaa. Valitettavasti vasta lapsen synnyttyä tai ehkä vasta kasvaessa ja kehittyessä voidaan kenestäkään lapsesta tietää todellista kehityspotentiaalia.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg

LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!