Sikiön perätila ja poikkeavuudet

Kysymys 

Hei

Kävin viikolla 35+0 ultraäänessä ja selvisi että sikiö on perätilassa. Vielä vkolla 30+4 ultrassa nähtiin sikiön olevan raivotarjonnassa. Olen ottanut selvää perätilan syistä ja silmiini on osunut että sikiöllä saattaa olla jokin syndrooma/kehitysvamma jonka vuoksi on perätilassa. Sikiöseulonnoissa kaikki näytti hyvältä ja downriskiluku oli 1:41000 ... Mitä tällaiset poikkeavuudet voivat olla jotka aiheuttavat perätilan? Kiitos jo etukäteen!

Vastaus 

Hei,

Pieni osa sikiöistä vaihtaa asentoa ja tarjontaa vielä loppupuolella raskauttakin. Useimmat ovat "lopullisessa" tarjonnassa raskausviikolla 36, mutta vielä senkin jälkeen nähdään esim. perätilan kääntymisiä raivotilaan. Lasketussa ajassa noin 3-4% sikiöistä on perätilassa.

Aina ei mitään selittävää syytä löydetä sille, miksi jotkut sikiöt asettuvat perätilaan. Joillakin naisilla saattaa olla sen muotoinen lantio tai kohtu, että se suosii perätilaa. Mahdollisesti istukan paikka voi myös vaikuttaa tarjontaan. Sikiön syndroomiin tai muuhunkaan kehitysvammaisuuteen pelkkä sikiön perätila ei kuitenkaan liity.

Koska sikiösi on ollut "liikekannalla" vielä rvk 34-35, on täysin mahdollista, että hän kääntyy vielä takaisin raivotilaan.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri