Sikiön pienehkö pään koko rakenneultrassa

Kysymys 

Kävin rakenneultrassa 20+4 eikä rakenteellisia poikkeavuuksia havaittu. Aivojen osalta lääkäri oli todennut seuraavan :'Kallon muoto, keskilinja, plexus choroideukset, cavum septum pellucidum normaali, lateraaliventrikkelit normaalilevyiset 6.1 ja 6.5 mm. Serebellum normaalin muotoinen 21.2 mm, cisterna magna 5.6 mm'. Ainoa poikkeama liittyi sikiön mittoihin, näistä pään mitat poikkesivat muista: 'Sikiöllä BPD 43.9 ja vastaten h 19+2, HC 164.3 vastaten h 19+1, AC 147.2 vastaten h 20+0, FL 32.1 vastaten h 20+0, HL 30.2 ja näistä painoarvio 320 g, mittojen keskiarvo h 19+5'. Totesi että ero varmasti tasaantuu eikä ole syytä huoleen. Minulla on raskausdiabetes, joka on todettu aikaisin (metformiini käytössä rv 8 lähtien ja Protaphane rv 16 lähtien). Lähtiessämme lääkäri totesi, että hyvä että menette äitiyspolille raskausdiabeteksen vuoksi kontrolliin 4 viikon päästä, muuten olisi pyytänyt meidät itse kontrolliin. Onko pään mitan eroavaisuudesta syytä huolestua ja voiko se kieliä jonkinasteisesta kehityshäiriöstä? Kromosomihäiriöiden suhteen lääkäri totesi, ettei usko niihin, sillä silloin olisi näkynyt muitakin merkkejä. Jos asiassa ei olisi syytä huoleen, miksi asiaa on syytä kontrolloida? Emme kumpikaan puolisoni kanssa ole erityisen pienipäisiä (myös esikoisemme pää oli kaikissa mittauksissa normaali) eli ainakaan siinä määrin tämä ei ole perinnöllinen piirre. Niskaturvotus oli aikaisemmassa ultrassa 1,6 ja riskiluku 1:4300 (korjattu hCGb 1,06 ja PAPP-A 1,12).

Onko nyt vain odotettava ja toivottava kasvun tasaantuneet/kirineen seuraavassa ultrassa? Vai meneekö tällainen vielä normaalin vaihtelun piiriin?

Vastaus 

Hei,

Jokainen ihminen kasvaa yksilöllisesti. Jo sikiöaikana. Hyvin harva sikiö kasvaa juuri keskiarvojen mukaan. Mitä vanhempi sikiö, sitä suurempi vaihtelu "normaalilla kasvulla" on. Ilmoitettu mitat menevät kyseenomaisella raskausviikolla normaaleiksi, hieman alakanttisesti. Tärkeää on, että kaikki mitat ovat hyvin symmetrisesti kavaneet eli ovat n. 6pv sisällä kaikki (mittaaminen on aina yksilöllistä ja siten joku muu olisi ehkä saanut mitat muutamankin päivän suuremmiksi). Voit siis rauhassa odottaa GDM:n vuoksi tulevia kontrolleja.

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!