Sikiön pieni lakimitta

Kysymys 

Olen 26-vuotias toista lastamme odottava äiti. Olen nyt raskaana viikolla 27+5. Olen itse veriryhmältäni O-, sikiö taas rh+ kuten isoveljensäkin.

Olin viime perjantaina rv 27+1 ultraäänessä lääkärin vastaanotolla. Hän totesi että BPD-mitta on n. 3vk jäljessä. Myös HC-mitta oli normaalia pienempi, mutta sitä arvoa ei ole kirjattu ylös. Sain myös tietää että edellisessä ultraäänessä BPD-mitta on laahannut jäljessä mutta ei silloin vielä näin paljoa. Tässä kummankin ultraäänitutkimuksen mittaustulokset:

Rv 24+4: BPD 56mm, AC 205mm, FL 42,2mm, paino 696g.

Rv 27+1: BPD 62mm, paino 1045g.

Näitä aiemmin mitat olleet normaalit.

Viittaavatko nämä tulokset kehityshäiriöön tai -viivästymään? Onko mahdollista että aivoissa olisi rakennepoikkeavuuksia? En älynnyt kysyä näitä asioita tutkimusta tehneeltä lääkäriltä ja kun soitin äitiyspoliklinikalle jälkikäteen, kätilö vain veikkaili että kyse voisi olla perinnöllisistä tekijöistä. Tätä itse kyllä epäilen, koska esikoisemme oli kuitenkin ihan normaali BPD-mitaltaan koko raskauden ajan.

Olen ollut seurannassa yleissairauksieni, aiemman perätila sektion (02/2011) ja lapsiveden niukkuuden vuoksi. Nyt sain seuraavan ajan kuitenkin vasta rv 34+1 eli lähes kahden kuukauden päähän. Huoli on suuri enkä pysty elämään epätietoisuudessa niin kauaa.

Tässä vielä taustatietoja jos niillä on tilanteen kannalta jotain merkitystä: Minulla on verenpainetauti (hoitona Albetol 100mg 2× vuorokaudessa), kilpirauhasen vajaatoiminta (hoitona Thyroxin 25mikrog/vrk, nyt hiljattain se on nostettu joka toiseksi päiväksi 50 mikrogrammaan), kaksisuuntainen mielialahäiriö (hoitona escitalopram 5mg/vrk).

Alkuraskaudessa söin myös melatoniinia 6mg/vrk, aripipratsolia 30mg/vrk, olantsapiinia 10mg/vrk, Opamoksia, Temestaa ja loratadinia tarvittaessa, ulkoisesti basiron wash ja skinoren, nämä kaikki lopetettu ennen raskausviikkoa 10. Albetolin tilalla oli Bisoprolol 5mg ennen raskausviikkoa 13. Lapsettomuushoidoissa käytetty metformiinia, letrotzolia, terolutia ja pregnyliä.

Rv 20 aikoihin minulla todettu raskausdiabetes, joka kurissa ruokavaliohoidolla, seuraan verensokeria kotona. Rv 13 verenvuotoa ja alavatsakipua, jolle ei ole löydetty selitystä. Rv 20 todettu niukka lapsiveden määrä mutta tilanne vähitellen korjaantunut normaaliksi.

Vastaus 

Hei,

käyttämäsi lääkitys on tuskin mittojen takana, koska se on lopetettu varhain. Tärkeä tieto olisi, mikä HC mitta on ollut. Se on aina mitattava ja on jopa tärkeämpi mitta kuin Bpd. Auttaisi kannanotossa.

1. mittauksen tuloksissa bpd on noin 10 pv pienempi kuin raskauden kesto. Tämä on vielä hyväksyttävä. Toinen mittausero on 14pv eli ei hidastumaa juurikaan. HC olisi tärkeä.

Tärkeää on myös pään rakenteet, ovatko ne normaalit? Luultavasti olisivat ilmoittaneet ja ohjelmoineet jatkotutkimuksia, jos näin ei olisi ollut. Saadut tiedot eivät viittaa suoranaisesti mihinkään kehityshäiriöön.

Lapsiveden niukkuus voi liittyä esim. rajalliseen istukan toimintaan, johon voi liittyä myös kasvuhidastumaa.

Jos HCkin pieni, niin ehkä kontrolli olisi voinut olla hieman aikaisemmin kuin h 34?

Rajoittuneilla tiedoilla en kuitenkaan voi ottaa varsinaisesti kantaa seurantaan tai löydöksen merkitykseen.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri